IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващи данни от Китай определиха настроенията на пазара

Производственият сектор в икономика номер две остава под влиянието на слабо вътрешно търсене, спад в цените и инвестициите

11:12 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Обтегнатите дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Иран биха могли да попречат на усилията на ОПЕК да стабилизира петролния пазар, в случай че Иран започне да изнася 1 млн. барела петрол на ден, след като санкциите бъдат премахнати през първото тримесечие на тази година. Цената на „черното злато“ спадна през изминалата година до изключително ниски нива, невиждани от финансовата криза от 2008 година насам. Падението бе породено от свръхпредлагане, което вероятно ще бъде засилено, щом Иран започне да изнася своята продукция, което допълнително би натежало на цената на петрола.

ОПЕК реши да не намалява производствените нива след срещата на организацията през декември, но остави жива възможността за спешна конференция в началото на годината, в случай че износа на Иран срине цената на петрола. Понижението в цената на суровината се дължи и на по-слабото търсене от Китай, който и в началото на 2016 година продължи да не задоволява очакванията на пазарните участници. Индексът на производствената активност на Caixin отново разочарова със стойности от 48.2 пункта при очакване на инвеститорите от 48.9 пункта. Тези данни потопиха азиатските фондови пазари, като японският Nikkei се срина с близо 3%, което представлява най-значимия спад за измерителя от 3 месеца насам.

Негативните данни от Китай вероятно ще дадат знак на властите за допълнителна подкрепа за икономиката на страната. Производственият сектор в икономика номер две остава под влиянието на слабо вътрешно търсене, спад в цените и инвестициите, което води до свиване на икономиката. Търговските партньори на Китай не записват завидно представяне, с изключение на САЩ, където първото повишение на лихвените нива от 10 години насам е вече факт. Въпреки финиширането на червена територия на основните щатски индекси на 31 декември, когато DJIA и S&P 500 записаха спадове от около 1%, перспективите пред американската икономика изглеждат позитивни, според президента на Федералния резерв за Кливланд Лорета Местър. Тя сподели на годишната среща на Американската икономическа асоциация в Сан Франциско, че икономиката на САЩ се очаква да нарасне между 2.5% и 2.75% през 2016 година. Местър каза още, че макар да има рискове за ръста в страната, те по-скоро са балансирани и не биха повлияли значително на щатската икономика. Като такива Местър посочи допълнително поскъпване на долара, както и последващ спад в цената на петрола, което би оказало негативно влияние в и без това незадоволителните нива на инфлация.

Предпазливостта, провокирана от слабите данни от Китай подкрепи японската йена, която поскъпна спрямо щатския долар до 119.15 в края на азиатската сесия, което представлява върхова стойност за йената от средата на месец октомври 2015 година насам. Еврото също записа ръст спрямо зелените пари с началото на първия ден на търговия за годината, покачвайки се малко над 1.0900. Страстите в Китай повлияха негативно и върху австралийския долар, който е обвързан с представянето на китайската икономика. Австралиецът записа понижения спрямо долара под 0.7200 по време на азиатската сесия.

Фокусът днес се насочва върху бизнес активността в САЩ, която ще бъде обявена в 17:00 часа днес. Очакванията са проучването на ISM да покаже, че производственият сектор в САЩ продължава да не разгръща напълно възможностите си, след като стойности под 50 пункта означават свиване. Именно поради факта, че данните на ISM достигнаха през ноември най-ниските си стойности за последните 6.5 години, провокира недоволство сред някои инвеститори. Очакванията са за 49.1 пункта, а стойности над 50 пункта биха означавали експанзия за производствения сектор в САЩ. След негативните данни от Китай, разочароващи стойности и от икономика номер едно би довело до ориентиране на инвеститорите към по-сигурни активи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Двойката поскъпна рязко по време на азиатската сесия. В момента двете валути поевтиняват заедно спрямо кошница от валути и е по-вероятно да станем свидетели на консолидация преди активирането на потенциалното възходящо движение. Важно е да се обърне внимание, че лирата се движи около пределите на низходящия импулс, генериран през последните месец – месец и половина, докато австралийската валута се намира в абсолютно обратна ситуация и при нея корекцията е в ранна фаза. Подобно засичане може да доведе до поскъпване на двойката. В същото време GBPAUD се намира в зона на силна подкрепа – между вътрешна и външна тренд линии, което също е сигнал за потенциално възходящо движение около тези нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още