IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Английската централна банка прави капиталова грешка

Понижението на антицикличния капиталов буфер е грешният начин за подкрепа на британската икономика след референдума, коментира изданието

15:46 | 09.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) е в правото си да направи всичко по силите си, за да подкрепи британската икономика след референдума, на който мнозинството гласува за излизане от Европейския съюз. Отслабването на финансите на банките обаче е грешният начин, пише в редакционен коментар на Bloomberg.

Управителят Марк Карни обяви, че редом с други мерки АЦБ понижава антицикличния капиталов буфер от 0,5% до 0%. Целта е да се насърчи кредитирането, без банките да се опасяват, че ще останат с по-малко капитали, отколкото регулаторите изискват. 

По принцип има смисъл в това, да се изисква по-висок капиталов минимум, когато икономиката е силна, и да се допуска понижение на коефициента, когато икономиката е слаба. Ключов момент обаче е да се натрупа достатъчно капитал, когато условията позволяват, така че когато правилата се облекчат, банките да имат достатъчно, за да устоят на отслабване в икономиката.

Сега те нямат достатъчно, твърди Bloomberg. Усилията на АЦБ от финансовата криза през 2008 г. да увеличи изискванията, се оказаха недостатъчни.

На британските банки беше позволено да върнат много капитали към акционерите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции. По данни на Bloomberg общата сума от 2009 г. до 2015 г. при петте най-големи банки е 63 млрд. паунда. Тази сума щеше да е достатъчна, за да се увеличи капитала с над 1 паунд за всеки 100 паунда активи. Днес те имат малко над 6 паунда капитал на всеки 100 паунда активи, което е далеч под изискванията, за да се избегнат сътресения в случай на тежка криза.

Банките с повече капитал са по-добре оборудвани да подкрепят икономиката в трудни времена, до каквитo Brexit вероятно ще доведе. Трябва да се има предвид, че капиталът не е пари, които са извадени от обращение: това е стабилно финансиране, което банките могат да използват, за да дават кредити.

Документ на Банката за международни разплащания показва, че добре капитализираните банки взимат заеми при по-добри условия и кредитират повече в различните фази на икономическия цикъл, което прави стимулите на централните банки по-ефективни.

По време и след кризата през 2008 г. Великобритания беше по-напред от други правителства в това да разбере колко важен е капиталът за една стабилна банкова система. Ако АЦБ иска да демонстрира решимост за защита на икономиката във време на голяма несигурност, е по-добре да надгражда тази репутация, вместо да прибягва до бързо решение, което да направи банковата система по-крехка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още