IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия ли е следващата Гърция?

Икономическата ситуация в страната се е влошила драматично и тя е изправена пред банкрут, пише Bild am Sonntag

11:48 | 25.05.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хърватия е любима туристическа дестинация за много европейци. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хърватия е любима туристическа дестинация за много европейци. Снимка: архив Ройтерс

Икономическата ситуация в Хърватия драматично се е влошила и страната, точно като Гърция, е изправена пред банкрут, пише германският таблоиден вестник с най-голям тираж Bild am Sonntag, като се позовава на неотдавнашен доклад на Европейската комисия.

В статията, озаглавена "Хърватия може да се превърне във втора Гърция", германският вестник посочва, че двете страни са любими туристически дестинации за германците, но и Гърция, и Хърватия, са на ръба на банкрута заради лошо  управление и провал в прилагането на реформи. 

Вестникът цитира поверителен анализ на Европейската комисия отпреди няколко дни, в който се казва, че икономическата ситуация в Хърватия се е влошила драматично и правителството не е направило почти нищо по отношение на пет от общо осем ключови точки за намаляване на дефицита и за изграждане на надеждна правна система.

По-конкретно Брюксел критикува неефикасния надзор на държавния бюджет, големия брой хора, които се пенсионират рано, липсата на мерки за превъзмогване на икономическата криза, както и мудността на съдилища по отношение на налагането на процедури по банкрут. Според ЕК търговските съдилища не играят почти никаква роля в държавата. Ето защо комисията като цяло е песимистично настроена за развитието на страната, която бе приета в ЕС през 2013 г. Освен това Загреб се е бил задължил в срок до октомври 2014 г. да представи детайлен икономически план, но и до днес от него няма и следа, пише Bild am Sonntag.

„След повторния апел на ЕК сега Хърватия най-сетне трябва да покаже, че се захваща сериозно с правните принципи и основите на правовата държава“, цитира Bild am Sonntag Петер Рамзауер, председател на Икономическата комисия в Бундестага. „Това очаква Европа и всички, които искат да инвестират там“, пояснява той. 

Хърватия ще бъде една от темите на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел на 25 и 26 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
beinsa
преди 8 години
А как ни обеждаваха само социалистите и атакистите, че хърватите са много умни да вземат кредити за 2000км магистрали. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
EС и по-точно ЕК много се излага в политиката си през последните години. Правят необясними и неправомерни за общността стъпки. Това с Украйна си беше чисто послушание на чичо САМ. И защо? Сега с ТПТИ, или както беше. За политиката с бежанците да не говорим. От няколко дни се говори официално за Европа на няколко скорости. Но тук пишещ под името Иван Костов говори за вътрешния дълга и аз споделям казаното. Но забележете с колко лека ръка парламентът гласува за 16 000 000 000 лева без никаква обосновка за инвестиционни намерения и какво всъщност ще прави с тези пари. Дори Горанов каза, че два от тези16 милиарда не му толкова трябвали. И пак продължаваме мизерното си съществуване на икономика и индивиди.Каквато и да е логика и философия (в случа на Хегел) показва, че нещо все пак ще се спука и предизвика резки промени, като ние самите нямаме ум да го направим. Но ще бъде болезнено и на висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 25 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Хърбатия бе най-богатата от отломките на бивша Югославия - как така стигна до фалит?---------------------------------------------------------------------------------Грешиш .... Словения (граничи с ИталиЯ) е верният отговор !В ХърватСКО се води война (тогава) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 8 години
Страните приели еврото дефакто се намират във валутен борд . В тая ситуация дълговете са смъртоносно начинание за всяка една държава - теоретично доказано много кратно . В тази ситуация дори и не могат да фалират в стил Бг 90 г. . Гърция и да иска НЕ може да напусне ЕЗ ако другите не искат - пък се сещате дали ще искат кредиторите . Проблема дойде от малоумната политика на ЕЦБ - няма как една централна банка да е ангажирана само с ценовата стабилност и да не се интересува от икономическия цикъл в стил БНБ . Разгеле започнаха да печатат и дано скоро вдигнат обемите на т.н. количествени улеснения . В противен случай югът ще бъде залят от дълъг период на нестабилност , а от там и краят на ЕЗ е близо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 15
ing5rov
преди 8 години
E да де , нали от яко "сътрудничество " гърците я докараха до там...подали са си пръста първо...сега само чехлите им останаха навън...Испанците виждат че и тях ги водят към кланицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 7
ДХДО
преди 8 години
Ако е така, както казваш, странно тогава защо резултата е, като след як пердах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 7
Sakamano
преди 8 години
Идеята на ЕС е страните да си сътрудничат, а не да се пердашат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Други ще седнат на земята и ще зареват, ..."Брат ... и сто пъти да се повтори следната процедура : пускат те на ринга срещу Майк Тайсън ат_хиз_прайм , след това те свестяват и пак те пускат на ринга срещу него , резултата ще е един и същ - ще бъдеш размазван всеки път, единици са тия, които могат да се изправят срещу него и вие просто нямате АБСОЛЮТНО никаква работа, заедно на един ринг ... освен разбира се, ако изричната цел на занятието не е , очевидно по-слабия да бъде размазан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 8 години
Ко е туй? Сформират правителство с 8% от гласовете на гласоподавателите и правят борчове за поколения наред на целия народ........... Тия дето им дават пари назаем трябва да знаят, че няма да им ги върнем!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 8 години
Ами да си намалят харчовете....... Нямат пари за пенсии, ами не ни карайте задължително да се осигуряваме и няма да плащате. Обществените заеми трябва да се забранят с конституцията!!!!!!! Ко е туй? Кефнало на големците и хоп заем. Откраднат парите и дим да ги няма. Обюествени пари трябва да могат да се харчат, само когато вече са в наличност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още