IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудните прогнози: С понижаването на цената намалява и оптимизмът за петрола

Какво смятат водещи български експерти за потенциалното развитие на петролния пазар и за противоположните парични политики на централните банки

15:41 | 29.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2015 г. беше белязана от срива в цената на петрола, а началото на 2016 г. не предлага особено оптимизъм за динамиката в цената на суровината и въобще за състоянието на пазара на суровини като цяло. Сътресенията на фондовите пазари подчертаха несигурността в глобален мащаб, която определя нагласите на инвеститорите. Investor.bg потърси мненията на експерти за потенциалното развитие на петролния пазар, за темпа на вдигане на лихвените проценти в САЩ и противоположните парични политики в САЩ и Европа.

За цената на петрола... 

„Почти няма анализатор, който да не приема факта, че цената на петрола в дългосрочен план ще пада. Може би реалистичното ценово ниво, което пазарът ще достигне, е около 20 долара за барел, а може и с няколко долара по-надолу“, каза за Investor.bg финансовият експерт Бисер Манолов.

Според него не става въпрос единствено за свръхпредлагане. За него по-аргументирано звучи обяснението, че в момента глобалната икономика навлиза в транзитен период към намаляване на петролните зависимости.

„Новите технологии, нанотехнологиите и революцията в производството на батерии накараха индустриалния сектор да погледне в недалечното бъдеще към много по-ефективни енергийни заместители на петрола. Да, безспорно Иран се завръща на пазара с предлагането на 500 000 барела дневно, но за това се говори отдавна. Китай забавя икономическите си темпове на развитие, но все пак за 2016 г. ръста на БВП на страната ще бъде в диапазона 6-7%, което е все още впечатляващо“, пояснява Манолов.

По думите му друг фактор е фючърсният пазар, където търговията е най-активна. Там изтъргуваните обеми там надхвърлят многократно физическите сделки и до голяма степен те предопределят настроението на инвеститорите, а не толкова търсенето и предлагането.

Според трейдъра Светлин Минев понижението на цените на петрола се дължи основно на очакванията за намалено търсене предизвикано от по-нисък икономически растеж не само в Китай. „Централните банки напечатаха трилиони, а все още има опасност от дефлация и цената на златото не расте. Това показва, че през 2008 г. е станало нещо много по-лошо, отколкото повечето хора си представят", казва той.

Според него опасенията за растежа на световната икономика се подкрепят и от медта, чиято цена е около 4 400 долара за тон. По думите му обезпокоителни сигнали идват и от Baltic Dry Index, който в петък се понижи до 325 пункта - най-ниската му историческа стойност. "Накратко, картината, която ни рисуват цените на суровините. не е много розова и вероятно ни очакват още неприятни изненади“, пояснява Минев.

Според него е странно защо ОПЕК не намалява производството, но „вероятно си имат причини. Тяхната себестойност би трябвало да е достатъчно ниска, за да им осигури печалба дори при тези пазарни нива. Ниските цени са проблем за новите проекти. Средната им себестойност е между 35 и 54 долара в зависимост от конкретната технология“.

Станислав Фортунов от „Бенчмарк Финанс“ смята, че членките на ОПЕК не биха позволили продължителен спад под 20 долара за барел за двата сорта петрол, които към момента са на сходни нива. „Така че мисля, че бариерата при 20 долара би било дъно за суровината, след което може би ще бъде свикана извънредна среща на ОПЕК, на която дори Саудитска Арабия би склонила“. Именно за подобна среща през последните дни призовават различни източници от Русия.

Бисер Манолов очаква в рамките на февруари дъното на цената да бъде около 28 долара за барал. Според него до края на година може би дъното ще бъде 20 долара за барел.

„Искам дебело да подчертая обаче, че ще има краткосрочно вдигане на цената, което ще бъде техническо. Винаги, когато дадена пазарна тенденция стане „толкова ясна“ за всички пазарни участници, трябва да очаквате обратно движение на това, което пазарът очаква“, твърди Манолов.

Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 8 години
Страшен "анализ"...Първо, ние сме въшки и не влияем на пазара по никакъв начин. Второ, нямаме експерти, които да предвиждат тези процеси, ако това изобщо може да се предвиди. Според мен цената на нефта най-малко се влияе от пазара и търсенето и предлагането.Новите технологии донякъде влияят. Но най-важното се спекулациите, извършвани от големите играчи. Разбира се те така ги замазват и подплатяват с медийна подкрепа, че да си звучат логически пазарно издържани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Какво смятат водещи български експерти за потенциалното развитие на петролния пазар...---------------------------------------------------------------------------------------------------------Начи това само по себе си е парадокс, тъй като ама хал хабер си нямат тея за какво става дума. Нито сме Кувейт нито сме на NYSE да дърпаме конците, седнали *** и пульо да си чешат вълната и да бръщолевят особено този (Бисер Манолов) "в дългосрочен план щяло да пада". Дали този българския спец е питал OPEC или останалите държави дали им е оферта на 20$ в дългосрочен план ?!? Що за логика имат наще напрао неам думи ..... то просто защото няма такава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
SPART
преди 8 години
Минев и Фортунов са близо до Истината!Вероятно статията е набирана преди днешната "изненада" на BOJ.Забелязвам,че Радина пише доста грамотно по форекс-материята!Дано и да търгува със същия успех!Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Да одат при Зукърбърг да се кланят , часовникарите тоже...ми тъй ше стане най накрая , нема кой да купува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Един барел нефт е 159л. при цена 28$ означава малко под 18 цента за литър което е е значително по-евтин от млякото, бирата, газираните напитки ????Свалиха цената за да фалират Русия - да свалят Путин но увиГенералният директор на италианската нефтена компания ЕНИ Клаудио Дескалци отбеляза, че днес ОПЕК вече не е нефтен регулатор, а пазарите са се оказали подвластни на финансови сили, които ги управляват или посредством финансови производни или чрез хартиени барели, които превишават реалните барели нефт в съотношние 80:1Относно печатането на пари растежа не може да се стимулира така а трябва разпредление - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034,и се радвам,че Джозеф Стиглиц го каза макар,че не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики Когато 3,5 млрд. жители на Земята разполагат с доход до 2 долара на ден за какво крайно търсене може да се говори ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още