IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудните прогнози: С понижаването на цената намалява и оптимизмът за петрола

Какво смятат водещи български експерти за потенциалното развитие на петролния пазар и за противоположните парични политики на централните банки

15:41 | 29.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

... за политиката на ФЕД...

Финансистът Манолов смята, че ФЕД изобщо не се интересува от сътресенията на фондовия пазар. „Паричната му политика е базирана основно на нивата на безработицата и нивата на бъдещата инфлация. Ще има поне още едно или две покачвания на лихвата в САЩ, като първото покачване може би ще стане факт през март“, убеден е той.

 

Просто им е бедна фантазията на централните банкери как ще се обърнат нещата поддържайки политиката на отрицателни лихви...

Публикувахте от Bisser Manolov в 29 януари 2016 г.

Точно тук на противно мнение е Фортунов от „Бенчмарк  Финанс“. „Предвид вероятното разширение на количествените улеснения в Европа, каквото се случи в Япония, както и предвид незадоволителните данни за трудовия пазар в САЩ, в частност нарасналия брой на молбите за помощи за безработни, повишение на лихвените нива в САЩ през март няма да има“, казва той. По думите му първоначалните очаквания за повишение на лихвените нива на 4 етапа през 2016 г. няма да се реализират.

Светлин Минев пък е на мнение, че засега от американската централна банка комуникират добре своите намерения.

„За да има повишенията, за които се говори в стенограмите от заседанията, пазарът на труда не трябва да показва признаци на слабост, а трябва вече да видим и някакъв инфлационен натиск. През декември потребителските цени се понижиха с 0,1%. Вярно е, че ниските цени на горивата оказват влияние, но и базисната инфлация (която изключва цените на горивата и хранителните продукти) е само с 0,1%“, коментира той.

Припомняме, че срещата на Фед ще бъде на 15-16 март, като според Фортунов няма да има стъпка към повишение.

„В зависимост от макроикономическите показатели и състоянието на останалата част от световните развити икономики, вероятно лихвите биха могли да бъдат увеличени едва през април, като не изключвам отлагане до средата на юни. Всъщност се забелязваше едно откъсване на щатската икономика от тази на останалия свят, след като цялостното макросъстояние на САЩ бе позитивно. Сега обаче вероятно Фед ще се съобрази със забавеното икономическо възстановяване в еврозоната, както и със сравнително по-бавните темпове на растеж на един от основните си търговски партньори в лицето на Китай. Програмите за количествени улеснения, които може би дори ще бъдат удължени или увеличени, заедно с почти нулевия растеж в Европа, спират до известна степен ръста на икономиката на САЩ, което от своя страна би довело до по-плавно повишение на лихвените нива там“, пояснява още той.

... и за решенията, пред които е изправена ЕЦБ

Според Бисер Манолов политиката на ЕЦБ по количествени облекчения носи спорни ефекти за реалната икономика.

„Единственото, което със сигурност може да се твърди, е все по-голямата пристрастеност на европейските правителства към емитирането на държавни дългове, което безспорно увеличава рисковете в дългосрочен план. Марио Драги говори с някаква неестествена лежерност по темата, но сериозните структурни политически решения за цяла Европа липсват. Вижте къде е съотношението държавен дълг към брутен продукт на държавите от еврозоната. Това съотношение твърдо отива към 100 процента“, отбелязва Манолов.

За Светлин Минев Марио Драги засега е последователен и действа адекватно. „Упрекват го, че печата пари, но той това може да направи. Проблемите в еврозоната и ЕС не са причинени от ЕЦБ“, казва още Минев. Той очаква нова порция от  стимули, ако няма инфлационен натиск до заседанието през март.

Според Фортунов последиците за пазарите от противоположната парична политика в САЩ и Европа може да се изразят в по-висока волатилност и увеличаваща се несигурност, което в крайна сметка да рефлектира върху колебливо представяне на фондовите пазари и ориентиране на инвестициите в японска йена и злато, а донякъде и евро.

Противоположните парични политики в САЩ и в еврозоната биха означавали силен долар за дълъг период от време. Практиката обаче показва, че при навлизане в цикъл на покачване на лихвите в САЩ доларът губи от стойността си спрямо основните валути. Силен долар за мен означава той да се движи в диапазона 1.06-1.15 долара за евро“, пояснява Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 8 години
Страшен "анализ"...Първо, ние сме въшки и не влияем на пазара по никакъв начин. Второ, нямаме експерти, които да предвиждат тези процеси, ако това изобщо може да се предвиди. Според мен цената на нефта най-малко се влияе от пазара и търсенето и предлагането.Новите технологии донякъде влияят. Но най-важното се спекулациите, извършвани от големите играчи. Разбира се те така ги замазват и подплатяват с медийна подкрепа, че да си звучат логически пазарно издържани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Какво смятат водещи български експерти за потенциалното развитие на петролния пазар...---------------------------------------------------------------------------------------------------------Начи това само по себе си е парадокс, тъй като ама хал хабер си нямат тея за какво става дума. Нито сме Кувейт нито сме на NYSE да дърпаме конците, седнали *** и пульо да си чешат вълната и да бръщолевят особено този (Бисер Манолов) "в дългосрочен план щяло да пада". Дали този българския спец е питал OPEC или останалите държави дали им е оферта на 20$ в дългосрочен план ?!? Що за логика имат наще напрао неам думи ..... то просто защото няма такава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
SPART
преди 8 години
Минев и Фортунов са близо до Истината!Вероятно статията е набирана преди днешната "изненада" на BOJ.Забелязвам,че Радина пише доста грамотно по форекс-материята!Дано и да търгува със същия успех!Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Да одат при Зукърбърг да се кланят , часовникарите тоже...ми тъй ше стане най накрая , нема кой да купува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Един барел нефт е 159л. при цена 28$ означава малко под 18 цента за литър което е е значително по-евтин от млякото, бирата, газираните напитки ????Свалиха цената за да фалират Русия - да свалят Путин но увиГенералният директор на италианската нефтена компания ЕНИ Клаудио Дескалци отбеляза, че днес ОПЕК вече не е нефтен регулатор, а пазарите са се оказали подвластни на финансови сили, които ги управляват или посредством финансови производни или чрез хартиени барели, които превишават реалните барели нефт в съотношние 80:1Относно печатането на пари растежа не може да се стимулира така а трябва разпредление - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034,и се радвам,че Джозеф Стиглиц го каза макар,че не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики Когато 3,5 млрд. жители на Земята разполагат с доход до 2 долара на ден за какво крайно търсене може да се говори ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още