IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси затвориха с повишения

Китайският Shanghai Composite нарасна с близо 5% след възстановяването на местните брокерски къщи

11:05 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси затвориха с повишения

Повечето пазари в Азия отчетоха повишения в сряда, с изключение на Токио, подкрепени от надеждите, че Европейската централна банка ще представи мерки за стимулиране на растежа под формата на покупки на държавни облигации.

По-силната йена, съчетана с новините от централната банка, поставиха под натиск японския индекс Nikkei 225.

Йената поскъпна с повече от 1 на сто спрямо щатския долар, спадайки под 118 за един брой от зелената валута. Движението постави под натиск износителите. Panasonic изтри близо 3%, докато Sharр и Suzuki Motor спаднаха съответно с 2,6 на сто и 2,1%.

Подхождайки според очакванията, Японската централна банка (ЯЦБ) се ангажира да продължи да увеличава паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени (приблизително 676 млрд. долара) чрез покупки на държавни облигации и рискови активи.

Същевременно обаче в своя тримесечен преглед на дългосрочните прогнози за инфлацията институцията намали прогнозата си за базисната потребителска инфлация за фискалната 2015-2016 г. до 1 на сто от по-ранна прогноза за 1,7%. За текущата година, завършваща през март 2015 г., ЯЦБ прогнозира ръст на потребителските цени от 0,9% в сравнение с по-ранна цел от 1,2%.

В Южна Корея KOSPI изтри загубите в последния момент, за да затвори на едноседмичен връх, окуражен от доброто представяне в целия регион. Hyundai Motor обаче изгуби 1,2 на сто, а производителят на стомана Posco – 0,4 на сто.

В Китай Shanghai Composite нарасна с близо 5 на сто, след като брокерските къщи възстановиха част от загубеното в предните сесии. Haitong Securities добави максимално допустимите 10 на сто, а Founder Securities и Citic Securities прибавиха по над 7%.

Новините от страната показаха, че Поднебесната империя се е превърнала в нетен износител на капитали за първи път в историята си, след като през 2014 г. преките инвестиции от Китай в чужбина са превишили чуждите инвестиции във втората най-голяма икономика в света.

Междувременно в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,6%, за да удари почти едноседмичен връх.

S&P ASX 200 в Австралия пък затвори на повече от едноседмичен максимум в сряда, въпреки че австралийският долар скочи с 0,6% до 0,8219 щатски долара.

Добивните компании отчетоха повишения след ръста на цената на златото. Evolution Mining и Newcrest Mining добавиха 6,2 на сто и 4,1%. BHP Billiton пък се разшири с 2 на сто, след като обяви съкращаване на разходите за шистов добив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още