IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари приключиха седмицата противоречиво

Борсата в Шанхай се възстанови след сериозния спад от над 6% в предишната сесия

10:41 | 29.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските акции се търгуваха смесено в петък, като борсата в Шанхай успя да се възстанови след резките разпродажби в предишната сесия, съобщава CNBC.

Ден по-рано американските акции отбелязаха лека негативна тенденция след спада от 6,5% на китайската борса и на фона на липсващото решение в преговорите по гръцкия дълг. Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite спаднаха с по 0,2%, а S&P 500 – с 0,1%.

След като се колебаеше между печалба и загуба в сутрешната сесия, водещият индекс в Китай Shanghai Composite се възстанови от спада в четвъртък, покачвайки се с 0,5%.

В предишната сесия борсата в Шанхай отбеляза най-голямата си загуба от 19 януари насам на фона на новината, че още китайски брокерски къщи затягат правилата за марджин търговията. Големите банки останаха на червено, като акциите на Agricultural Bank of China отбелязаха спад от 1,1%, а тези на Bank of China и China Construction Bank – с по 0,6% всяка.

Междувременно акциите в Хонконг отново се вдигнаха след спада от 2,2% в четвъртък. Индексът Hang Seng се повиши с 0,3%.

Японският индекс Nikkei 225 също се покачи с 0,2% на фона на смесените икономически данни, но спадът на валутната двойка долар-йена от 8-годишния си връх спря допълнителното покачване.

Правителствените данни, които бяха представени малко преди пазара да отвори, показаха, че през април индексът на потребителските цени се е повишил с 0,3%, което е малко по-високо от очакваното, но и по-ниско от разширението с 2,2% през март.

Акциите на автомобилните производители Honda и Toyota Motor нараснаха съответно с 0,2% и 0,4%, а тези на Suzuki Motorс 1%.

Макар че в ранната търговия акциите на Mizuho Financial и Mitsubishi UFJ Financial Group се повишиха, те завършиха сесията със спадове съответно от 0,6% и 0,1%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се покачи с 1,3%, с което достигна до най-високите си стойности от три седмици насам, подкрепен от стабилното търсене на банкови акции.

Книжата на National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia нараснаха с по 2%, докато тези на Australia and New Zealand Banking и Westpac скочиха съответно с 1,8% и 1%.

Инвеститорите отпразнуваха и по-стабилните цени на суровините. BHP Billiton и Rio Tinto напреднаха с по 1,5% и 1%, след като цените на желязната руда достигнаха в близост до най-високите си нива за последните три месеца от 62,30 долара на тон. Книжата на Oil Search и Woodside Petroleum също се вдигнаха съответно с 1,7% и 0,9%.

Южнокорейският индекс KOSPI отбеляза повишаване от 0,3%.

Сред печелившите е Hyundai Motor с ръст от 1,3%, докато SK Hynix нарасна за четвърта поредна сесия. Акциите на производителя на полупроводници скочиха с 2,7%, след като като в четвъртък кредитният му рейтинг бе покачен от АА- на А+.

Акциите на трите основни телекомуникационни оператора на страната се сринаха след новината, че правителството планира да даде лиценз на четвърти мобилен оператор през тази година. SK Telecom, LG Uplus и KT Corporation спаднаха с по 0,5%.

Междувременно акциите на Hyundai Steel Co и партньорът му Hyundai Hysco скочиха съответно с 2,2% и 1,6% след новината, че предложението за сливане на двете компании е било одобрено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 29.05.15 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още