IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балистична ракета на Северна Корея падна в японска икономическа зона

Няма нанесени щети върху гражданската авиация и корабите на Япония

09:15 | 03.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Балистична ракета на Северна Корея падна в японска икономическа зона

Американски и южнокорейски военни съобщиха, че са регистрирали едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети със среден обсег, предаде Ройтерс.

В свое изявление американското стратегическо командване пояснява, че едната ракета се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море.

Според оценката на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана изстреляните ракети не представляват заплаха за Северна Америка. 

Малко по-рано обаче японският министър на отбраната Ген Накатани съобщи, че севернокорейска ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита) - нещо, което се случва за първи път. По данни на японските медии няма нанесени щети върху гражданската авиация и корабите на Япония от ракетата.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че изстрелването представлява сериозна заплаха за Япония и Токио протестира остро срещу него. „Това е скандален акт, който не може да бъде толериран", заяви пред журналисти шефът на правителството, цитиран от AFP и БТА.

Японският външен министър Фумио Кишида определи като „сериозна провокация“ поредното изпитание на балистични ракети от КНДР в Японско море. „Това е сериозна провокация не само срещу Япония, но и срещу мира и сигурността в региона и международната общност“, заяви Кишида.

В комюнике комитетът на началник щабовете на Южна Корея съобщи за една ракета, вероятно тип Rodong със среден обсег, изстреляна от провинция Южен Хвангха, югозападно от столицата Пхенян.

САЩ пък предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си. „Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация", каза говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Старшинка , спокойно бе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация",-----------------------Евала ако искат мое ги нападнат ......... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Manyface God"
преди 7 години
Дупка в главата си правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Дупка в морето ли са направили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още