IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намалява броя на държавните си конгломерати до 40

Ходът е част от плана за реформиране на изоставащия публичен сектор на Поднебесната империя

09:49 | 27.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай намалява броя на държавните си конгломерати до 40

Китай вероятно ще намали броя на своите държавни конгломерати до 40 чрез масивни сливания, като Пекин лансира план за реформиране на изоставащия публичен сектор на страната, съобщиха местните медии в понеделник.

Първите консолидирания ще се проведат в търговския сектор, най-вече в конкурентните индустрии, заяви изданието Economic Information Daily, цитирайки анонимен орган.

"Ресурсите ще се съсредоточават все повече в големите предприятия, за да се избегне засилването на конкуренцията, като това, което CSR Corp и China CNR Corp правят, когато се конкурират помежду си за проекти в чужбина", пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Планът за преструктуриране е от решаващо значение за усилията на президента Си Дзинпин за повишаване на производителността на държавния сектор в Китай в момент, когато Пекин се бори да намери правилната комбинация от политики в подкрепа на втората най-голяма икономика в света. Икономическият растеж на Поднебесната империя се забави до най-ниското си ниво от шест години насам през първото тримесечие.

Политиката на сливане вероятно ще засегне държавните производители на влакове CNR и CSR, създавайки фирма, способна да спечели световните железопътни оферти от конкуренти като германската Siemens AG и канадската Bombardier Inc.

"Нестратегическите държавни предприятия, особено във висшата индустрия, ще се продават публично на капиталовия пазар", посочи източникът пред Economic Information Daily. Избягването на загубата на държавни активи ще бъде "най-важното и основното изискване" при осъществяването на сливанията, пише вестникът.

По-рано този месец Пекин се ангажира с ускоряване на обществения контрол върху финансите, представяйки информация за държавните фирми, както и променяйки на места ръководствата на предприятията с цел увеличаване на прозрачността и борба с корупцията.

Централната комисия за инспекция на дисциплината също така задейства двегодишни проверки на държавни предприятия в стратегическите сектори. През последните седмици председателят на China FAW Group Corp Сю Дзиени, вицепрезидентът на Baosteel Group Цуей Дзиен и генералният мениджър на China National Petroleum Corp бяха разследвани поради опасения за корупция.

В момента централното правителство притежава 112 конгломерати, включително 277 публични дружества, листвани на борсите в Шанхай и Шънджън с пазарна капитализация от над 10 трлн. юана (1,61 трлн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още