IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай получи първите количества втечнен газ от САЩ

Разширението на Панамския канал направи възможна доставката

19:11 | 24.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Китай получи първите количества втечнен газ от САЩ

Китай получи първата доставка втечнен газ от САщ през тази седмица, съобщи The Wall Street Journal. Танкерите са преминали през разширението на Панамския канал, което облекчава достъпа до азиатския пазар, допълва изданието.

Суровината е предназначена за China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) и е доставена на пристанището Янтян в Южен Китай на 22 август. Доставката е част от дългосрочен договор, допълва изданието.

Преди да бъде разширен Панамския канал танкерите с втечнен газ нямаха достъп до азиатския пазар. От този юни обаче каналът е разширен и това се определя като много важен момент за износителите от САЩ, съкращавайки времето за доставка и разходите.

Според оценката на властите в САЩ времето за доставка и разходите се съкращават с около 30%. Анализатори очакват, че при това положение малки, независими газови компании в Китай ще могат да се възползват от възможността и да купят газ от САЩ.

В последните години търсенето на газ в Китай расте, особено и след намерението на правителството да увеличи дела на газа в енергийния микс до 10% спрямо сегашните 5% до 2020 година.

В същото време обаче поръчките в Япония и Южна Корея - двата водещи вносителя на втечнен газ, намаляват.

Причината за това е като цяло намаленото търсене на енергия. Износителите от САЩ нямат големи шансове на тези пазари и заради факта, че повечето купувачи са сключили дългосрочни договори за доставка за срок от повече от 10 години.

Затова и Китай се разглежда като един от пазарите с най-голям потенциал в региона, допълва още WSJ. Доказателство в тази насока е ръстът на вноса на втечнен газ - с 21% за първото полугодие до 11,5 млн. тона. Основните доставчици са Австралия и Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още