IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай задмина Япония като втория най-голям фондов пазар в света

Пазарната капитализация на Китай се изкачи до 4,48 трлн. долара след увеличение от 33% за тази година

11:44 | 28.11.14 г.
<p>
	Шанхайската фондова борса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шанхайската фондова борса. Снимка: Ройтерс

Китай задмина Япония като втория най-голям фондов пазар в света за пръв път от три години. Новината дойде в момент на растящо инвеститорско доверие, че политиците в Пекин ще раздвижат икономиката с монетарни стимули, предава Bloomberg.

Пазарната капитализация на Китай се изкачи до 4,48 трлн. долара след увеличение от 33% за тази година. Тази на Япония се смъкна до 4,46 трлн. долара, след като се сви с 3,2% от края на декември, показват данни на Bloomberg. През март 2011 г. Китай бе за кратко време вторият най-голям пазар след САЩ. Причината бе разрушителното земетресение в Япония, което доведе до срив в акциите в Токио.

Въпреки че отслабващата йена изигра роля за свиващата се пазарна стойност на Япония в доларово изражение, тази година индексът Shanghai Composite се увеличи три пъти повече от токийския Topix. Миналата седмица Китай намали основния лихвен процент за пръв път от 2012 г. Икономистите предричат, че властите ще предприемат още стъпки, за да подкрепят икономиката, насочила се към най-бавния си годишен растеж от 1990 г. Китайският индекс все още има с 21% по-ниско съотношение цена/печалба (Р/Е) от японския си конкурент.

„Все още съм на бича позиция“ относно китайските акции, заяви изпълнителният директор на изследователския отдел в Хонконг на Kingston Financial Group Дики Вонг. „Те се търгуват на ниски стойности“.

Растежът на стойността на китайския пазар е подпомогнат от подновяването на първичните публични предлагания през януари след повече от година прекъсване. Той бележи обрат за капиталовия пазар в страната, който бе един от най-зле представящите се от края на 2010 г. до средата на миналата година. Промяната идва след решението на властите да дадат на чуждестранни инвеститори безпрецедентен достъп до акции от вътрешността на страната чрез партньорството Шанхай-Хонконг.

Китайските акции поскъпнаха за шести пореден ден вчера. Това изпрати Шанхайския индекс до тригодишен връх при рекорден оборот. Централната банка се въздържа от продажба на споразумения за обратно изкупуване за пръв път от началото на юли.

До вчера Шанхайският индекс се изкачи с 24% за тази година и се подготвя за най-стръмното си годишно изкачване от 2009 г. насам. Към 11:30 часа днес Shanghai Composite се изкачи с 0,7% до 2 649,57 пункта.

Банките доминират в списъка с най-големите китайски компании. Industrial & Commercial Bank of China е най-голямата от континенталната част с пазарна капитализация от 223,1 млрд. долара според данни на Bloomberg. Agricultural Bank of China и China Merchants Bank са съответно на втора и трета позиция. Акциите на ICBC поскъпнаха със 7,5% в Шанхай през 2014 г., тези на Agribank добавиха 10% към стойността си, а на China Merchants Bank - 5,6%.

„Продължавайте да купувате китайски акции“, заяви директорът на отдела за проучвания в Азия на инвестиционния посредник Aviate Global Дъглас Мортън. „Сега е това време на годината, през което обичайно правителствените политики за подкрепа на икономиката достигат годишните си цели и когато се обявяват целите за растеж за следващата година. Очакваме повече политика на подкрепа и неминуемо намаляване на изискването за съотношение на резерва“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още