IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството кюрди са подкрепили независимост на Иракски Кюрдистан

Лидерът на автономната област Масуд Барзани призова Багдад да се включи в "сериозен диалог", вместо да заплашва Ербил със санкции

14:09 | 27.09.17 г.
<p>
	Лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани. Снимка: Ройтерс

Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви официално, че кюрдите са подкрепили независимостта на автономния регион на провелия се преди няколко дни референдум, който разгневи Багдад, съседните на Ирак страни и САЩ, предава Ройтерс.

Кюрдите, които се обособиха в автономен регион през 2003 г. след американската инвазия в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин, считат, че допитването от понеделник е историческа стъпка към формирането на тяхна собствена държава.

Според Ирак референдумът е противоконституционен, тъй като се е провел не само в автономната територия, но и в населените места от спорна територия в Северен Ирак.

САЩ, европейските страни и съседните Турция и Иран се противопоставят силно на референдума. Според тях той допълнително дестабилизира ситуацията, предвид че все още се водят битки с терористичната организация „Ислямска държава“ в региона.

В телевизионно обръщение към кюрдите Барзани коментира, че вотът в подкрепа на независимостта надделява. Той призовава централното правителство в Багдад да се включи в „сериозен диалог“, вместо да заплашва региона със санкции.

По-рано иракското правителство отхвърли възможността да преговаря с кюрдските лидери и заплаши да блокира региона, както и Турция. Премиерът Хайдер ал-Абади коментира, че няма да прави компромиси с целостта и суверенитета на Ирак и поиска Ербил – столицата на Иракски Кюрдистан, да предаде контрола върху района на централното правителство, включително контрола върху границите, летищата и приходите от петрол на автономния регион.

Ербил обаче отказва, като конкретно за летищата от регионалното правителство обясняват, че то е ключово за борбата с „Ислямска държава“.

Засега само Иран отговори на призива на Багдад за бойкотиране на транспортните връзки с Иракски Кюрдистан и спря директните полети до Ербил, припомня агенцията. Иракският въздушен регулатор предупреди междувременно световните авиокомпании, че международните полети до летището в Ербил се спират и ще се осъществяват само вътрешни полети. Сред засегнатите авиокомпании са FlyDubai, Qatar Airways, Royal Jordanian, Turkish Airlines и Austrian Airlines.

Масуд Барзани коментира в обръщението си, че „вероятно ще се сблъскаме с опозиция, но ще я преодолеем. Той призовава „светът да уважи волята на милиони хора“, които са гласували на референдума.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан рискува да „запали етническа война“ в региона. Той отново посочва, че в защита на сигурността на страната му може да прибегне и до военни действия.

Ердоган заплашва също така да спре износа на петрол от Иракски Кюрдистан, който се осъществява по тръбопровод през територията на Турция, както и да затвори границата, което ще доведе, по думите му, до „повсеместен глад“ в автономната област.

Именно самофинансирането е основният проблем пред кюрдската автономна област, ако обяви независимост. Икономиката на региона е силно зависима от Турция, а и от националния бюджет, тъй като 13-17% от държавните разходи отиват към Ербил. Още от 2014 г. регионът изпадна във финансова криза заради разходите за войната с „Ислямска държава“, притока на бежанци и намаляващите постъпления от петрол заради срива на цените.

Дори и сред иракските кюрди референдумът не среща 100% подкрепа. Някои смятат, че той е подранил, а други обвиняват Барзани, че с допитването се опитва да си подсигури политическото бъдеще. Повдигат се опасения и за малцинствата, които населяват автономната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още