IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея направи нов опит с балистични ракети

Четири ракети са изстреляни в ранните часове тази сутрин, паднали са в Японско море

10:00 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс

Северна Корея е изстреляла четири балистични ракети в ранните часове на понеделник, съобщава AP, като се позовава на информация, разпространена от Южна Корея.

Ракетите са прелетели около 620 мили (над 1 100 км) и са паднали в Японско море. 

След среща на постоянния комитет на Съвета по национална сигурност и.д. президентът на Южна Корея Хуан Кьо-ан коментира, че изстрелването на ракетите е „реална и непосредствена заплаха за сигурността на нашия народ“.

Хуан призова САЩ да приключат бързо инсталацията на системата за противоракетна отбрана, която Сеул и Вашингтон обявиха през миналата година заради програмата на Северна Корея за тестове на ядрени и балистични ракети.

След коментара на Хуан военен от Северна Корея заплаши с неназовано „контрадействие“, което ще превърне Южна Корея в „море от огън“.

Според южнокорейските власти поредният балистичен опит е категорично нарушение на резолюциите за въоръжаването на Съвета за сигурност на ООН.

Според Пентагона балистичните опити на Северна Корея от тази сутрин не са представлявали непосредствена заплаха за Северна Америка.

В края на миналата седмица Пхенян обяви, че ще продължава с ракетните тестове в отговор на редовните военни учения между Вашингтон и Сеул, които ще продължат до април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още