IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от банките очакват стрес-тестовете да засилят доверието в системата

Небанковият финансов сектор обаче не очаква значим ефект от прегледа на качеството на активите и законодателството за преструктуриране, сочи анкета на МФ

15:41 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
75% от банките очакват стрес-тестовете да засилят доверието в системата

Три четвърти от банковия сектор смятат, че ефектът от предстоящото провеждане на преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес-тест на системата, както и от въвеждането на рамка за възстановяване и преструктуриране на банкови институции и инвестиционни посредници, ще бъде засилване на доверието. На другия полюс обаче е небанковият финансов сектор, който не очаква тези мерки, заложени в Националната програма за реформи, да имат значим ефект.

Това показват резултатите от тримесечното издание „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите (МФ).

В него са обобщени очакванията на инвестиционни посредници, управляващи дружества, търговски банки и пенсионни фондове по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност.

В актуалното си издание финансовото министерство задава въпрос на участниците в анкетата, свързан с ефектите от предстоящите ПКА и стрес-тест на банковия сектор, както и от въвеждането на рамката за възстановяване и преструктуриране на банкови институции и инвестиционни посредници, с три възможни отговора: „Ще се засили доверието в банковата система“; "Банките ще се фокусират върху подготовката за ПКА и оптимизиране на финансовите си показатели, което ще доведе до занижени нива на кредитиране“; „Няма да има значителен ефект“.

МФ мотивира решението си да попита анкетираните по този въпрос с големия обществен интерес към банковия и небанковия финансов сектор след случая с Корпоративна търговска банка и стартиралия процес по разработване на методология за ПКА и стрес-тест на банковата система.

Би трябвало да започне и подготовка за преглед на качеството на активите на застрахователните компании и пенсионните фондове, което също бе заложено в Националната програма за реформи и прието чрез преходните и заключителни разпоредби на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. С проверката в небанковия финансов сектор би трябвало да се заеме Комисията за финансов надзор.

Графика: МФ

Резултатите от анкетата, които са обобщени на графиката, показват, че при банките преобладаващото мнение, или 75%, е, че прегледът на активите ще доведе до засилване на доверието в банковата система, а останалите 25% от банките са посочили друго. Инвестиционните посредници са най-песимистично настроени – 60% от тях считат, че това няма да имат значителен ефект. Останалите им отговори са разпределени по 20% между засилване на доверието и оптимизиране на финансовите показатели на банките.

С най-голям дял от 35,3% анкетираните са посочили, че очакват банките основно да се фокусират върху подготовката за ПКА и да оптимизират финансовите си показатели, което от своя страна ще доведе до занижени нива на кредитиране. Най-категорични в тази преценка са управляващите дружества и пенсионните фондове – 62,5% от тях са посочили този отговор.

На второ място, с 29,4% в крайната оценка, финансовите посредници са поставили засилване на доверието в банковата система като очакван ефект.

„От получените обобщени отговори ясно се откроява линия на разделение между анкетираните представители на банковия и небанковия финансов сектор. Банките като цяло са положително настроени към предстоящия през 2016 г. ПКА и считат, че неговото провеждане ще допринесе за възстановяване и засилване на доверието в банковия сектор. Докато представителите на небанковия финансов сектор не очакват значим ефект“, пише в тримесечния доклад на МФ.

Освен това ведомството даде възможност на участниците да добавят свой отговор, като от МФ отчитат, че в това издание делът на посочилите друго като възможен отговор е относително по-голям – 11,8%. Сред тях има мнение, че изпълнението на мерките ще възстанови напълно доверието в банковата система, а друг посредник добавя, че България на всяка цена трябва да се присъедини към Банковия съюз на Европейския съюз.

Въпреки очакваното фокусиране върху процеса по ПКА и стрес-теста на системата и прогнозираното занижаване на кредитната активност като резултат от това през третото тримесечие търговските банки очакват засилване на конкуренцията от страна на други небанкови финансови институции и други търговски банки спрямо изразените очаквания в предходното издание. Според МФ този резултат не е изненадващ на фона на продължаващото осезаемо намаление при лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още