IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП е твърдо против искането на управляващите за нов дълг

Правителството внесе в парламента за ратификация договора за управление на облигационната си програма с четири банки

12:20 | 11.02.15 г. 6
БСП е твърдо против искането на управляващите за нов дълг

БСП остро възрази срещу искането на управляващите да вземат нов дълг в размер на 8 милиарда евро. "Това е недопустимо и означава, че всяко живородено дете ще трябва да плаща по десет хиляди лева в следващите десетилетия", коментира в парламента социалистът Румен Гечев, който е зам.-председател на бюджетна комисия в Народното събрание.

Той се възмути и от факта, че ратификацията на договора за дилърство, одобрен от правителството, е в дневния ред на извънредно заседание на бюджетната комисия, насрочено за днес.

Договорът между държавата и четири международни банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG, е подписан от правителството на 6 февруари. Те ще управляват средносрочната облигационна програма на правителството, която предвижда емитиране на нов дълг от 8 милиарда евро през следващите 3 години.  

Набраните средствата ще послужат за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране на нивото на фискалния резерв.

Румен Гечев обаче беше категоричен, че ако парламентът го одобри, това означава да се подпише празен чек на правителството, защото, по думите му, не става ясно за какво е новият дълг. Според него това ще застраши финансовата стабилност на страната, защото ще качи външния ни дълг.

Гечев възрази и срещу факта, че се предвижда HSBC да е агент по договора, защото банката, по думите му, е компрометирана.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче отрече твърденията на БСП, че правителството взима заем зад гърба на НС.

„Това, което Гечев твърди, не е вярно. Начинът, по който се иска ратификацията, е както винаги. Тези 16 милиарда лева са за три години. 14 от тях са за рефинансиране на стари дългове и останалите от тях са за финансиране на дефицити, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година“, настоя тя.

По думите й дългът не ражда дефицит, а той е начин да се финансира дефицит.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Само да ти освежа паметта ще ти припомня че *** Орешарски и червените му разбойници увеличиха дълга на държавата от 17% до 24% от БВП за точно една година.За какво похарчиха тези пари? Никой не знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Ето какво става в Германия и констатациите не са на "червените прашки", а на надзорните органи:https://***.youtube.com/watch?v=erPF59qgt5YКакто при всяка технология и човешка дейност, последствията стават ясни много по-късно. Който може, се учи отчуждите грешки. Който не иска, плаща от джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Санирането, не ми се говори пък за него. От къде на къде с публични средства ще се санират определени частни домове? Ами останалите? И аз мога да поискам да санират къщата на родителите ми. Защо пък на едни да може, на други не? Кой решава? Или за всички, или за никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
"Добър ден, тъга!" Имаше такава песен. Спомнете си яростните протести на "протестърите" срещу "ЗАРОБВАЩИЯ" заем на Орешков от 800 милиона, който трябваше да върне раздадените пари на земеделците. И се учете от Боко Велики, който е образец на "усвояване" на държавни пари. Сега се вдига пушилка около санирането за 1 млрд, но малко са хората, които знаят, че в нея европейски средства няма да има, каквото и да приказват властниците. Договорите за кредити от ББР никъде не споменават за БЕЗВЪЗМЕЗДНО финансиране, а Талпа Лили лъготи, че това се "подразбирало". В един ЧИТАВ договор НИЩО НЕ СЕ ПОДРАЗБИРА. Но нашият народец е дибидюс като овцете - овенът скача в пропастта и цялото стадо безмозъчно го последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
Vesko94
преди 9 години
Леле, тези пък чисто се оляха с тези дългове. За финансиране на дефицити? А защо има дефицити? Да не би да правителството да има публична програма за инвестиции извън фондовете на ЕС? Щото ако няма, за какво що се теглят тези милиарди, освен да си печелят време на власт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
993
преди 9 години
Разбрахме Менда що за финансист е! В НАП тия неща са като астрофизика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още