IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на домакинствата с първи спад след банковата паника от юни 2014 г.

Ниските лихвени проценти изкараха 82 млн. лв. от банките през март, като най-вероятно по-голямата част от тях са се стекли към имотния сектор

16:46 | 25.04.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През март 2016 г. депозитите на домакинствата спадат за пръв път след банковата паника през юни 2014 г. Това показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Въпреки намалението обаче спестяванията на населението остават на рекордно високи нива.

В третия месец на новата година вложенията на сектор домакинства се свиват с 82 млн. лв. Въпреки понижението през първото тримесечие на 2016 г. гражданите и домакинствата спестиха 234 млн. лв. спрямо депозираните 1,5 млрд. лв. през последното тримесечие на 2015 г.

Спадът през март не е толкова голям, но е първият от юни 2014 г. насам, когато банковата система напуснаха над 1 млрд. лв., като от тях 478 млн. лв. бяха изтеглени от домакинствата. Сравнението правим, като пренебрегваме изключването на Корпоративна търговска банка (КТБ) от паричната статистика на централната банка през ноември 2014 г., тъй като още през декември 2014 г., когато започна изплащането на гарантираните депозити, спестяванията в банките продължиха да растат.

Графика: Изчисления на Investor.bg по данни на БНБ

* През ноември 2014 г. БНБ изключи КТБ от своята статистика.

** През декември 2014 г. започна изплащането на гарантираните депозити, като почти всички останаха в банковата система.

Сега намалението е с 82 млн. лв., които по-скоро са се насочили към имотния сектор, който от няколко тримесечия насам бележи ръстове както на търсенето на жилища, така и на сключените сделки.

Една част от влоговете може да е реализирана и под формата на други алтернативни на депозитите инструменти за спестяване като взаимни фондове, застраховка „Живот“ или допълнително доброволно пенсионно осигуряване, например. Тъй като данните за застрахователния и осигурителния сектор към 31 март 2016 г. все още не са публикувани, не можем да направим сравнение как се изменя търсенето на тези продукти.

Но е факт, че може би домакинствата насочват „спящите“ депозити в банките към по-доходоносни вложения. Това обаче може да се потвърди от статистиката за следващите няколко месеца, тъй като само от един месец ясна тенденция за спад на банковите вложения не може да се очертае.

Очевидно в основата на всичко стоят ниските лихви по депозитите, които са на рекордно ниски нива. По-подробна информация за лихвените проценти към март БНБ ще даде в сряда.

Въпреки месечното понижение и слабата доходност по депозитите техният размер остава рекордно висок за банковата система. В края на март 2016 г. общата сума на спестяванията на домакинствата е в размер на 42,82 млрд. лв., като е с 6% по-висока спрямо същия месец на миналата година.

Паричната статистика за март показва и че депозитите на фирмите също спадат в сравнение с февруари. Вложенията на нефинансовите предприятия са надолу с 231 млн. лв. за месеца и със 792 млн. лв. за тримесечието до 17,434 млрд. лв.

Графика: Изчисления на Investor.bg по данни на БНБ

Същевременно парите на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, намаляват с 284 млн. лв. през март. Въпреки това за тримесечието има ръст с 81 млн. лв. и така в края на март техните спестявания възлизат на 2,996 млрд. лв.

Графика: Изчисления на Investor.bg по данни на БНБ

В крайна сметка паричната статистика на БНБ показва, че към 31 март 2016 г. общата сума на спестяванията в банковата система се равнява на 63,249 млрд. лв., което е 69,8% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2016 г. Тя е и със 7,3%, или с 4,316 млрд. лв., по-висока спрямо март 2015 г. въпреки текущия месечен спад с 597 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Депозитите на домакинствата с първи спад след банковата паника от юни 2014 г.---Това не кой знае какъв показател за нищо. Както по долу отбелязаха - пролет е, наближава голямата простотия - "абитуренски балове", някой иска да ходи на почивка. А и в крайна сметка, едва ли някой нарочно си е извадил парите от банката, за да си купи жилище. По-вероятно е това да е било отдавна планирана покупка, а не плод на "спасяване" на депозита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
На някой да му хрумва 1. че иде лято и се купуват почивки и 2. че хората просто попривършват парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
А добро утро, купувайте уважаеми съграждани и съселяни, докато е все още еФтинко, че имам няколко имотчета за лЪзгане на апетитна цена :) ...ще изчакам да се вдигнат ооооооще мааалко цените :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Нормално е малка част от спестените средства на домакинствата да отидат за покупката на недвижими имоти! Да не говорим, че някои банки като Уникредит и ДСК например дават смешни лихви от по 0.15%-0.20%, което си е чиста подигравка! Но съм сигурен, че още през следващото тримесечие ще има ръст на депозитите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
skeptika
преди 7 години
Създаване на Банкова Паника вече Не е Престъпление !!http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/24/2691506_bnb_se_otkazva_da_globiava_za_neviarna_informaciia_za/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
skeptika
преди 7 години
Създаване на Банкова Паника вече Не е Престъпление !!http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/24/2691506_bnb_se_otkazva_da_globiava_za_neviarna_informaciia_za/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
за сега ЕЦБ успяват да накарат депозантите да извадят кеша от банките ниски лихви даже някаде ве4е има и отрицателни е до някаде лоствете на ЕЦБ работят пари4ките се вляха в икономиката но нещата не са се оправили ееееее супер марио има заи4ета в ракава и ще продалжи с фокусите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още