IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: ББР е значително по-ефективна от търговските банки

През миналата година е генерирала печалба от над 30 млн. лева, което е най-високата печалба на банката в историята й, каза министърът на финансите

14:41 | 15.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Българската банка за развитие (ББР) е значително по-ефективна от търговските банки. Само за 2015 година тя е генерирала печалба от над 30 млн. лева, което е най-високата печалба на банката в историята й. Това каза в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния блиц контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът на финансите обърна внимание, че ББР следва принципа на допълване на пазара и дейността й е спомагателна, без да създава условия за изместване на търговските банки или да изземва бизнеса им.

Горанов напомни, че продуктите на ББР за директно финансиране на малки и средни предприятия са за до 300 хил. лева, а индиректното финансиране е с максимален размер до 3 млн. лева. Общата експозиця към реалния сектор е 875 млн. лева, посочи Горанов. 

Националният гаранционен фонд осигурява допълнително обезпечение за рискови проекти. Досега фондът е подкрепил 3900 малки и средни предприятия.

В отговор на друг депутатски въпрос Горанов заяви, че все още при този обем дейност на ББР не е целесъобразно да се изгражда нова клонова мрежа на банката, а може да се използва вече съществуваща инфраструктура. Откриването на подобна мрежа може да се случи, но на този етап анализът не показва, че е добро решение, каза Горанов.

Народният представител Георги Търновалийски изтъкна, че бизнесът очаква нова клонова мрежа, защото сега ББР приличала по-скоро на посредник. Очакванията на бизнеса са да има достъп до предлаганите услуги по места. Така ще се тушират и притесненията, че голяма част от парите отиват в големия бизнес, а не в малкия, каза още депутатът.


 

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още