IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР завършва 2015 г. на печалба, но няма да раздава дивиденти

Банката генерира почти 38 млн. лева печалба, които ще бъдат заделени за резерви

12:21 | 26.04.16 г.
ББР завършва 2015 г. на печалба, но няма да раздава дивиденти

Българската банка за развитие завършва 2015 г. с печалба от 37,7 млн. лева, съобщава държавната банка след проведеното си Общо събрание. На него са били приети финансовите отчети на банката, заверени от одитироската фирма "Ърнст и Янг Одит" ООД.

В рамките на събранието е било взето и решение да не бъдат разпределяни дивиденти за акционерите, а средствата да бъдат заделени като резерви на банката. Така към края на 2015 година капиталовата адекватност на ББР се увеличава от 53,24% на 56,69 на сто.

От отчета за приходите и разходите става ясно, че ББР е внесла 3,073 млн. лв. във Фонда за преструктуриране на банки и 2,004 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

През миналата година ББР е организирала три нови програми за индиректно кредитиране чрез финансови посредници - банки, лизингови компании и земеделски кредитни кооперации, на стойност над 200 млн. лева. Тези средства са насочени към малкия и средния бизнес в страната.

Чрез дъщерното си дружество Национален гаранционен фонд държавната банка е улеснила достъпа до финансиране по предоставяни от търговските банки кредити за малкия бизнес за над 244 млн. лева.

ББР активно финансира и проекти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Банката е сключила повече от 1850 договора за финансиране, става ясно още от съобщението на институцията.

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още