IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България разследва Цветан Василев за пране на пари

Според Наказателния кодекс по това престъпление се предвижда лишаване от свобода между една и шест години

12:15 | 14.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
И България разследва Цветан Василев за пране на пари

От близо седмица Софийската градска прокуратура разследва банкера Цветан Василев и съпругата му за пране на пари, предава БТА, позовавайки се на източници в прокуратурата.

Засега разследващите отказват да съобщят за каква сума става въпрос, както и чрез какво престъпление Василев е "изпрал" парите.

Материалите по разследването за пране на пари са били отделени от основното разследване, което започна по т.нар. случай КТБ.

Прокуратурата обаче не коментира кога ще бъде повдигнато обвинение на банкера, който в момента се намира в сръбската столица Белград и изчаква процедура по екстрадиция за България. 

Според Наказателния кодекс по това престъпление (по чл. 253 от НК) се предвижда лишаване от свобода за срок между една до шест години за онзи, „който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление“. Предвижда се и глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от 5 до 20 хиляди лева, когато деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително, или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група.  

България е втората държава, която разследва Цветан Василев за пране на пари, след като в началото на октомври властите в Лихтенщайн потвърдиха, че водят разследване срещу Василев по подозрения в пране на пари.

„Производството беше инициирано, след като банка в Лихтенщайн подаде сигнал до Звеното за финансово разузнаване (Financial Intelligence Unit, или FIU) по силата на Закона за надлежна проверка, след което FIU ни изпрати уведомление за това“, казва главният прокурор на страната Робърт Валнер. Той обаче не разкрива повече подробности, защото разследването е в началната си фаза.

Припомняме, че мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

На 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Според ръководството на БНБ обаче е необходимо политическо решение за отварянето на КТБ. Ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, поясни и на 13-и октомври БНБ в ново изявление по случая. По-рано през деня пък стана ясно, че ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза ѝ. По думите на мениджърите докладът на квесторите за текущото състояние на КТБ, в това число и на величината на собствения ѝ капитал, е показал, че "банката е жизнеспособна и годна да осъществява банкова дейност, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните".

Очаква се докладът на независимите одитори ("Афа", "Делойт одит" и "Ърнст и янг") за състоянието на банката да бъде готов до дни, като крайният срок за оповестяването му е 20-и октомври (понеделник). 

Всичко за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Законите против прането на пари са много удобни да се злоупотребява с власт.Така са формулирани текстовете, че всеки може да бъде обвинен и после да доказва, че няма сестра.Видяла жабата,че коня го подковават и решила и тя да си вдигне крака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ахахахааа Цацата като чу че в чужбина го разследват за това и си е казал Пу да се не види, как не съм се сетИл :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още