IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага банки в несъстоятелност да се продават и на части

Промени в Закона за гарантиране на влоговете разрешават изплащането на защитените влогове да става не чрез една, а чрез повече банки

14:31 | 11.11.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът предлага банки в несъстоятелност да се продават и на части

Министерският съвет ще предложи в Закона за банковата несъстоятелност да се предвиди възможност банка, обявена в несъстоятелност, да може да бъде продавана не само като цяло действащо предприятие, а и на части, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет. По думите му това предложение е дошло първоначално от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Според Горанов това ще помогне за по-лесното управление на процеса на евентуалната бъдеща несъстоятелност на КТБ.

На днешното първото заседание на новия кабинет са били предложени и изменения в Закона за гарантиране на влоговете, които да премахнат правната несигурност за това кои лица имат право да се ползват от гарантиране на влоговете и кои не. 

В момента лица, които ползват преференциални лихви, нямат право да получат гаранция от Фонда и техните вложения не са защитени, каза той и припомни, че по време на специалния надзор над КТБ БНБ разпореди на квесторите още през юни да намалят всички лихвени нива. Така на практика съществува правна несигурност дали ползването на преференциалната лихва се прави към датата на отнемане на лиценза или на квестурата.

Горанов обясни, че има реален риск хора, които са се ползвали с преференциални лихвени условия, да тълкуват, че намалената им лихва през лятото им дава основание към датата на отнемане на лиценза да се считат за редовно обезпечени и да предявят претенции към Фонда, защото действащият законов текст е такъв. Затова сега текстовете се променят така, че правото да се ползва обезпечение е към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза.

Решението за подпомагане на ФГДБ чрез заеми със средства от бюджета ще бъде взимано от Министерския съвет. Сега действащият закон предвижда държавата да подпомага фонда след решение на Народното събрание, поясни Горанов.

Други предложени изменения в закона дават по-голяма яснота за решаването на въпроси, свързани с изплащането на гарантираните влогове. Така например текстът в чл. 23 се променя така, че парите да се изплащат от няколко банки, а не както е досега в текста - от една. 

Досегашното тълкуване предполага изплащането да става само през една банкова институция, поясни министърът.

Друго от предложенията е свързано с гарантирането на механизма за осребряване на държавните ценни книжа, които са били в КТБ като гаранция за вложените в нея бюджетни средства. "Има непълнота в законодателството по отношение на това как наличните държавни ценни книжа, държани за гаранция на бюджетните средства, да бъдат предоставени на тези бюджетни организации, които са имали вложения в КТБ. Тези законови текстове решават този проблем и описват механизмите и процедурите", обясни Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Gocko
преди 9 години
Най-накрая се сетиха какво да направят политиканите, дълго време си бъркаха в носа и грухтяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Maria321
преди 9 години
наречете ме мнителна, но това съвсем не е безобидно предложение. има много въпроси. защото и сега може да се продаде портфейл от кредити от ктб. тук се говори за продажба на предприятието на банката на части, дори не мога да си го представя. очевидно, за да се продаде на правилните хора - виж http://economix.bg/***-shte-se-prodava-na-parche-ogranichavat-tsesiite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Mammita
преди 9 години
Да, и какво стана сега. Май пак опряхме до това, което БНБ каза още след като постави КТБ под специален надзор. А именно - да се раздели на добра и лоша банката. Но не става, защото трябва решение на парламента и промени в законодателството. Плюха ги яко, а сега правят точно каквото предложи БНБ, ама след дъжд качулка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още