IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира 7-годишни ДЦК за 35 млн. евро при висок интерес и ниска доходност

Банките изкупиха половината от емисията

13:05 | 24.09.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
МФ пласира 7-годишни ДЦК за 35 млн. евро при висок интерес и ниска доходност

Министерството на финансите (МФ) пласира успешно 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 35 млн. евро при висок интерес и доходност, която е най-ниската за този тип емисия.

На проведения на 23 септември аукцион ведомството продаде книжата при средна годишна доходност от 2,20%. За сравнение – доходността по емисията от 26 май тази година беше по-висока – 2,26%. Освен това постигнатата при отварянето на емисията на 12 февруари 2014 г. доходност бе 2,92%, а при първото преотваряне на 28 април 2014 г. – 2,52%.

От страна на участниците МФ отчита висок интерес. За това свидетелства общият размер на подадените поръчки. Той достигна 93,79 млн. евро, което съответства на коефициент на покритие от 2,68, т.е. поръчките на желаещите да се сдобият с ценните книжа са надвишили малко над два и половина пъти предложеното количество.

В тази сума попадат и несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 28,84 млн. евро. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е била 104,14 евро на 100 евро номинал, става ясно от информацията на Българската народна банка, поместена на официалния й сайт. В аукциона са участвали 12 първични дилъра на ДЦК.

Емисията е с падеж 12 февруари 2021 г. Лихвите по облигациите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Половината от предложеното на аукцион количество ДЦК придобиха банките, следвани от пенсионните фондове, които изкупиха 42,13% от емисията, договорните фондове – с 5,20%, и застрахователни дружества, на които се падат 2,67 на сто, уточняват от ведомството на Румен Прожанов.

Това бе последният търг за месеца, предвиден в редовния календар на МФ. Следващият е насрочен за 6 октомври – първият ден след предсрочните парламентарни избори. Тогава на вътрешния пазар би трябвало да бъдат емитирани 110 млн. лв. чрез продажбата на 5-годишни ДЦК.

Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 185 базисни пункта. Постигнатата доходност е под тази на облигации в евро със сходен остатъчен матуритет на редица държави от Европейския съюз и региона: Унгария (2,24%), Румъния (2,25%), Португалия (2,39%), Турция (2,82%) и Хърватия (3,74%), поясняват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
т.е. има кеш , но никой не иска да поема рискове и да го инвестира . Но това е нормално за страна с застаряващо население - не сме прецедент де .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
в рамките на гласувания бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Това правителство нали уж нямаше право да взима заеми или аз нещо греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
avramcho
преди 9 години
не залагай на "Бутането на пари в банките" ....има Болезнени "уроци" по депозиране , дано не продължат ;)Банките са свръхликвидни , парите преливат , много скоро ще се "отприщи Бента" ........ , ............За това НЕ купуват ДЦК , не носят доходност ....има къде и в какво да се инвестира;)Който пасе с оФцете...отива на доилния агрегат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Точно. Не само нема идея къде да се инвестира ами липсва и интерес към каквото и да било кредитиране. Народа и бизнеса къта пари и бута в банките, а те се чудят какво да го правят.Може и това да е нещо смислено - емитиране на държавен дълг и инвестиране в инфраструктура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още