IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира едногодишни ДЦК за 300 млн. лв. при доходност от 0,78%

Постъпленията са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4 септември едногодишна емисия за същата сума

10:07 | 09.09.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира едногодишни ДЦК за 300 млн. лв. при доходност от 0,78%

Министерството на финансите (МФ) пласира успешно емисия краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинал 300 млн. лв. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения вчера аукцион е 0,78%, съобщават от ведомството.

Постъпленията от емисията са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4 септември 2014 г. емисия едногодишни ДЦК в същия обем, уточняват от МФ. На аукциона в понеделник са постъпили поръчки за близо 694 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие в размер на 2,31. Падежът на едногодишните сконтови облигации е 10 септември 2015 г.

За сравнение, на търга, проведен на 2 септември 2013 г., интересът е бил по-висок, тъй като коефициентът на покритие е бил 3,53. Освен това и доходността е била по-ниска - 0,60% средна годишна доходност.

Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците закупиха книжата, е 99,22 лв. за 100 лв. номинал, информират още от ведомството на Румен Порожанов.

Разпределението на инвеститорите на аукциона, проведен в понеделник, е идентично с това от миналата година, като банките придобиват 70% от книжата, пенсионните фондове 16,89%, застрахователните дружества - 7,56%, а договорните фондове - 5,55%.

Регистрираната на аукциона доходност е по-ниска от пазарната доходност на книжа в национална валута с остатъчен матуритет от една година на следните държави: Унгария (1,32%), Гърция (1,44%), Полша (1,97%), Румъния (2,10%), Хърватия (2,15%), Сърбия (8%) и Турция (8,47%), съобщават още от МФ. Спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,86%.

До края на месеца има още две планирани емисии. На 15 септември инвеститорите ще могат да закупят 10,5-годишни облигации с обем 60 млн. лв. На 23 септември би трябвало да се осъществи емисията на 7-годишни ДЦК на стойност 30 млн. евро.

Междувременно делът на държавния дълг нарасна до 22,8% от брутния вътрешен продукт, а МФ обяви плановете си за емисии на дълг на вътрешния пазар за октомври. Ведомството ще се опита да набере 110 млн. лв. чрез продажбата на 5-годишни и 10,5-годишни ДЦК с номинална стойност от по 55 млн. лв. Търговете са насрочени съответно за 6 октомври (денят след предсрочните парламентарни избори) и за 20 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Просто отбелязвам факта, че Порожанов е пропуснал да посочи поскъпването на дълга спрямо миналата година. Служебното взема по-скъп заем от правителство по време на протести, "окупации" и други простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Като за служебно правителство си е о.к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
milioner4e
преди 9 години
Предполагам това се дължи на вече няма чак такава дефлация, а и от тогава има едно малко сваляне на рейтинга. Нормална доходност е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
За сравнение с емисията преди година по времето на Орешарски:"Министерството на финансите пласира успешно едногодишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 300 млн. лева. На провелия се на 2 септември 2013 г. аукцион беше постигнат коефициент на покритие от 3,53, а общият размер на подадените поръчки достигна 1,059 млрд. лева. Годишната доходност на одобреното количество е 0,60%"Сегашната доходност е с 0,18 пункта по-висока, а коефициентът на покритие е по-нисък. Не е учудващо, че Порожанов пропуска да го отбележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
И на първо място са китайци, после други...............................Ами ... кой да им се опре на китайците? При тях не иде реч за 200, 300, 400 ... става въпрос за 5000 години цивилизация и достижения във всяка област на човешка изява, история на велики империи и ценности съхранени през хилядолетията, най-многолюдната нация и най-голямата световна промишленост (по настоящем) ... Как може да се очаква, че китайците ще приемат приказки от рода: Колкото по-малко държава - толкова по-добре, Вие си разтурете държавата, а пък той ПАЗАРА, ще се погрижи всичко да се нареди как требе ?... и естествено китайците влизат в глобалната конкуренция именно като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Иначе аз не оспорвам че и на запад лапат - просто там са улегнали , лустросали са пътеките и изглеждат по приемливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
Сега - разликата в данъчната политика се изразява в % преразпределение от бюджета на БВП . Демек и двамата преразпределят около 40 % така че реална разлика за мене и тебе няма . Това за което говориш ти е разлика в структурата на разходите - е там вече в бг действителността има значение как са наредени партийните функционери да папката . БСП-то ръста парите в общините щот там имаше структури да усвояват . Герб - капиталовите разходи . И т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
аз съм на мнение(и съм го казвал не веднъж), че БГ си е държава, като държава. Квото става на запад, това става и у нас. Да-там малко по-прикрито, малко по-тихо, малко по-излъскано, но по същество: същото(канцлера Шльодер за справка). Искам да кажа-тук се краде и там се краде. Тук не е толкова по-зле колкото разправят/ме. Няма кой знае каква разлика, освен, че там има много висока степен на обществено доверие във системите(независимо работещи или не), а тук сме скептици. И там имат много наляти(напечатани) пари в икономиките си. И се подкрепят една друга. Нас никой не ни подкрепя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
работа:) само чета, нямам време да пиша:) здрасти:)А разликата я знаеш-Орешака(като мин. фин., не като мин. председател) и Дянков. Прокуратурата е отделна от съдебната система. Тя е към изпълнителната власт, макар и подчинена само на НС. По принцип е спорно дали така трябва да е. Има по-добри примери, които ме оборват(на Цвъчко приятелите дето ги набута тук и там, включително и във ВСС), но това можем да ги приемаме за неизбежни събития. Това не е система във вакуум(чекинга ми казва, че се пишело с едно у...някой *** го е правил тоя чекинг), нормално е всяка власт да има известен контрол над другите. До каква степен-пак е друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още