IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От втория опит - БАН все пак получава допълнителните 10 млн. лв.

Депутатите приеха и бюджета за Министерство на културата

13:07 | 01.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Българската академия на науките (БАН) все пак получи извънредните 10 млн. лв. за наука в Бюджет 2017 г., които народните представители отхвърлиха в сряда заради техническа грешка в доклада на ресорната комисия.

На заседание във вторник бюджетната комисия подкрепи увеличението на бюджета на БАН за догодина с 10 млн. лв. - от 80,84 на 90,84 млн. лв. Одобрени бяха и още 500 000 лв. за Софийския университет "Св. Климент Охридски" (общо 52,1 млн. лв.).

Предложенията между първо и второ четене бяха направени от депутати от малките партии: Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ.

След като бюджетна комисия одобри промените, трябваше да отрази корекциите в доклада си за второ четене на държавния бюджет в зала. Това обаче не се случи, което доведе до абсурдната ситуация депутатите да започнат разглеждането на бюджет 2017 без приетите от комисията текстове и приеха рамката за държавните приходи и разходи, без в нея да е отразено решението на комисията.

Наложи се днес депутатите да проведат извънредно заседание на бюджетната комисия, на което да изготвят нов доклад с новите числа по план-сметката за Министерство на образованието, където именно са включени и част от парите за БАН. 

В крайна сметка, след като отстраниха вчерашния гаф, депутатите решиха бюджетът на академията да получи повече средства.

Всички партии без ГЕРБ подкрепиха допълнителните 10 млн. лв. Най-голямата парламентарна група гласува "въздържал се", но въпреки това предложението беше прието. 

Предстои да бъдат одобрени точните суми за БАН и Софийския университет в приложенията към Закона за държавния бюджет.

Традиционно бюджетът на Министерство на културата също нажежи обстановката в залата. Направените предложения за отделяне на повече средства за читалищата, както и за даване на 2 млн. за изграждане на Паметник на жертвите на тоталитарния режим на остров Персин не бяха подкрепен.

Припомняме, че на този остров през 1949 г. е открит първият концентрационен лагер в България, в който за десет години загиват стотици политзатворници.

Според вносителя на предложението Найден Зеленогорски вече 27 години управляващите лъжат хората, че ще бъдат отпуснати пари за проекта. По думите на депутата от ГЕРБ Методи Андреев България е единствената страна в източния блок, в която няма място за поклонение пред паметта на репресираните.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова припомни, че парите за култура през следващата година ще са с 16 млн. лв. повече, което е ръст от 20%.

„С 6 млн. лв. повече от предвиденото за 2016 г. са средствата за библиотеки, които ще бъдат дадени по линия на делегираните от държавата дейности. Всичко в България се случва благодарение на икономическия ръст и ръста на държавните приходи. Няма как да удовлетворим всички искания“, защити бюджета на културното министерство Стоянова.

Иначе 97,19 млн. лв. са средствата, които ще бъдат преведени за културни дейности в общините, а общо 124,4 млн. - на Министерството на културата.

Ведомството на министъра в оставка Вежди Рашидов ще разчита и на 25 млн., или с 2 млн. повече собствени приходи. Разходите са 159 млн. лв. Най-много средства - 126,7 млн. лв., ще отидат за политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование.

Над 17 млн. лв са предвидени за политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство

Няма сериозно увеличение на субсидията за обществените медии, които се финансират директно от бюджета. Българското национално радио ще получи 42,22 млн. лв, БНТ - 65,27 млн. лв., а Българската телеграфна агенция - 4,836 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Последно - не ги получава.За радост на данъкоплатеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още