IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентството не може да разсекрети и двете стенограми за КТБ

Документът от втората среща в Президентството не може да бъде публикуван по Закона за достъп до обществена информация

18:13 | 05.06.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Администрацията на президента не може да предостави достъп по Закона за достъп до обществена информация до стенограмата от проведените консултации за финансовото състояние на държавата в президентската институция на 14 юли 2014 година, съобщиха от Прессекретариата на Президентството, цитирани от БТА. 

Документът е класифициран в съответствие с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, поясниха от институцията.

На 14 юли 2014 година в Президентството представителите на парламентарно представените политически партии и правителството обсъдиха ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). На 29 юни в Президентството обаче имаше още една среща, посветена на банката. 

В следващите дни президентът Румен Радев ще вземе своето решение за публикуване на стенограмата от срещата при държавния глава за ситуацията във финансовия сектор в страната, която беше на 29 юни 2014 година, коментираха още от Президентството.

Преди седмици държавният глава Румен Радев заяви, че има готовност да покаже стенограмите от тези срещи, но поиска участвалите в тях да заявят своето съгласие. 

Повечето политици бяха категорични, че документът трябва да бъде разсекретен. Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 година) обаче коментира, че това може да доведе до финансова дестабилизация, защото темата все още е чувствителна за обществото. 

Бившият премиер Пламен Орешарски коментира, че от двете стенограми за КТБ ще стане ясно защо банката не е била спасена. Той поиска да бъдат отворени и двете стенограми, защото разговорите са свързани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Ако се публикува стенограмата, очаквам да се разкрие, че срещата при президента е проведена без да се зачита водещия причинител за ставащата лошотия с "КТБ" АД.Въведената (за националното стопанство) вредна парична политика е водещия причинител за понесените щети при ситуацията с КТБ АД.При тази държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал, тъй като банката, колкото по-добре подпомага икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и злините са по-болезнени.Централната банка не може да спаси от вреди при банкова криза, защото няма необходимата компетентност.Същественото за спасение на банките от актуални злини е внедряването на полезна парична политика.При запазена (за националното стопанство) вредна парична политика злините за банките се уголемяват.За устойчив обществен просперитет с просперираща банкова система е необходима полезна парична политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Те "другарите" изнесоха де-що пара имаше, приватизираха заводи-фабрики нарязаха ги за скрап и ядоха-пиха и живяха, и пак им останаха заводи да работят, тец-ове, мини, и въпреки голямото крадене и огромния ресурс пак се докараха до фали и затова решиха че е време една хипер-инфлация че да си изчистят мулти-кредитите който са натрупали, но неможаха да бутнат борда. И затова станахме свидетели на КТБ и сега е ред на една друга банка (поне за нея е ясно). пс в България "режима" се смени, хората във власта НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
А сигурни ли стече в още една българска банка парите не са краднати? Защото аз не съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Трябва да се спре да се крият такива неща. Примерно някой убил 3-*** и те му пишат инициалите, пълното име със снимка и това е. Няма какво да го криете, като ги водят към съда, да им забраняват да си крият лицата. Да са мислили преди да го извършат. В крайна сметка ние плащаме данъците, имаме право да знаем кой се изходи в тая банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Не може защото обществото ще се юрне да убие с камъни една камара политици заедно с Дебелян Пеевски и компания нищо че в момента се пазят като национално богатство от НСО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Мен лично не ми е толкова интересно какво пише в тая стенограма... по интересно ми е да кажат #КОЙ крадна 5 милярда.... И как така се оказа че тая банка няма активи? И ако е удобно тай да се каже да ги пратят хората допуснали това да чукат камъни докато изработят липсващите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Символ на едно от най-срамните за България времена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
v_tin
преди 6 години
Президентът Росен Плевнелиев - за всеобща радост- бившият президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още