IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 52,4 млн. лева се гарантират проекти за опазване на околната среда

МОСВ и Фондът на фондовете подписаха споразумение за банкови гаранции за бенефициенти – строители на центрове за повторна употреба на отпадъци

13:27 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Във Фонда на фондовете ще постъпят 52,4 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, които ще се използват за предоставяне на банкови гаранции по проекти в сектор „Отпадъци“.

Това предвижда финансовото споразумение, което подписаха министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева и изпълнителните директори на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България (ФМФИБ) Валери Белчев и Илия Караниколов.

„Споразумението е много важно за сектор „Отпадъци“, за да постигнем националните политики. Предстои привличане на частен капитал. Надяваме се тези 52, 4 млн.лв. да бъдат умножени по пет“, каза министър Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

Илия Караниколов съобщи, че до три месеца ще стартират пазарните консултации на параметрите на финансовия инструмент. След успешна тръжна процедура за избор на финансови посредници, се очаква до края на годината да бъдат подписани и първите договори с крайните получатели.

Със средствата ще се гарантират кредити на бенефициенти за изграждане на центрове за повторна употреба и купуване на техника и съоръжения за тях, както и за други пазарно устойчиви проекти. Бенефициенти могат да бъдат общини, частни фирми, държавни предприятия и сдружения с нестопанска цел.

Прилагането на финансови инструменти,  чрез които се осигуряват допълнителни средства за бенефициентите, е един от новите моменти в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, като целта е да се компенсира недостига на публични финансови ресурси за инвестиции.

Основен резултат от прилагането на финансовия инструмент се очаква да бъде намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за повторна употреба и улесняване на достъпа на населението до центровете за повторна употреба.

Планира се на ниво Фонд на фондовете или на ниво финансови посредници да се постигне ефектът на лоста и да се привлече частен капитал.

Очаква се чрез този ефект да  се постигне съотношение на средствата от програмата към привлечения капитал приблизително 1:5, което означава, че на разположение на крайните получатели  ще има над 250 млн. лева.

През 2018 г. се предвижда да бъде подписано и второ финансово споразумение с Фонд мениджър на финансовите инструменти в България, след което във Фонда ще постъпят 10% от бюджета на приоритетна ос „Води“.

С този ресурс, под формата на облекчени кредити или чрез други инструменти, ще бъдат подпомогнати инвестициите във ВиК сектора, уточняват от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още