IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блоковете, одобрени за саниране с европари, се прехвърлят към националната програма

От тази година ще могат да се обновяват безплатно и масивни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г.

09:43 | 04.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Блоковете, одобрени за саниране с европари, се прехвърлят към националната програма

Жилищните блокове, одобрени за саниране по злополучния проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), финансиран със средства от старата оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., ще бъдат довършени с пари от националната програма за саниране.

Oсвен това програмата ще се разшири и с масивните жилищни блокове, проектирани преди 26 април 1999 г.

Това става ясно от проект за постановление, публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 13 януари.

Голяма част от финансирането по проекта “Енергийно обновяване на българските домове” е загубено заради огромното забавяне в изпълнението. На практика трябваше за няколко месеца през 2015 г. да се изготвят технически обследвания, обследвания за енергийна ефективност и работни проекти и да се извършат строително-монтажните работи на почти 300 сгради, за да се избегне загуба на пари, признават от регионалното министерство в доклада, с който предлагат разширяването на националната програма. 

В експлоатация бяха въведени само няколко жилищни сгради, обновени с европейски средства. Същевременно одобрени за финансиране са 299 блока, като те имат и технически обследвания, т.е. установено е от какви строително-монтажни дейности имат нужда, за да постигнат определено ниво на енергийна ефективност. Само един от блоковете още няма енергийно обследване, показва статистиката за изпълнението на проекта, публикувана на сайта на МРРБ.

Също само една сграда все още няма одобрен инвестиционен проект. За 283 блока е издадено разрешително за строеж, за 160 са избрани изпълнители на ремонтите, а по 156 са извършени и някакви строителни дейности.

Регионалното министерство въвежда и допълнителни мерки, за да се избегне двойно финансиране за едни и същи блокове заради мерките за енергийна ефективност, които ще се изпълняват по новата оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. В рамките на програмата е предвиден ресурс за мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в 67 общини. Затова и тези местни администрации ще подават специални декларации за липса на двойно финансиране по образец към Българската банка за развитие с искането за сключване на договор за целево финансиране.

Припомняме, че националната програма за енергийна ефективност беше приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Първоначално тя предвиждаше предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за саниране на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ, като още в началото на миналата година правителството пое ангажимент да разшири обхвата й и с тухлени сгради, както и по-малки жилищни сгради.

Кабинетът обаче предвиждаше и постепенно намаляване на държавното финансиране и самоучастие и на собствениците при ремонтите. Засега обаче подобни промени не се предвиждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Ало?! Онова краставо прасе лилито нещо оставка ала бала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още