IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов свиква среща във вторник за проблемите около Калиакра

По-добре е да дадем парите на хората, отколкото да плащаме глоба, заяви премиерът на среща във Варна

12:10 | 06.08.17 г. 1
<p>
	<em>Протестиращи</em><em>&nbsp;от инициатива &quot;Да спасим Добруджа&quot;</em><em>&nbsp;пред общината в Каварна. Снимка: БТА</em></p>

Протестиращи от инициатива "Да спасим Добруджа" пред общината в Каварна. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов свиква среща за решаване на проблемите, които възникнаха около защитена зона "Комплекс Калиакра". Това обяви министър-председателят по време на среща с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет "Да спасим Добруджа" и министъра на околната среда Нено Димов, предаде БТА.

Борисов подчерта, че на срещата са поканени представители на инициативния комитет и екоорганизации.

Премиерът посочи, че по проблема трябва да се вземе решение, което да не увреди на ничий интерес. Трябва да намерим решение, със сигурност ще се наложи да се плаща или компенсира, обясни Борисов.

Ние сме осъдени, а след като сме осъдени, сме изправени през следните въпроси - ако отменим заповедта, какво следва, и какво следва, ако не я отменим, обясни Борисов.

Премиерът каза, че ако се наложи, планът ще се гледа имот по имот, нива по нива. По-добре е да дадем парите на хората, отколкото да плащаме глоба, заяви Борисов.

Министърът на околната среда Нено Димов обясни пред присъстващите, че заповедта за защитената зона не обхваща акваторията на морето. Той допълни, че заповедта е за територия около 22 кв.км, от които 7600 декара са частни земи.

Днешната среща беше организирана, след като в събота Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“.

Нареждането на Борисов дойде на фона на няколкодневни протести на жители на трите общини, които се обявяват против заповедта, подписана преди 2 седмици от Димов. Според жителите на района със заповедта на екоминистерството ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

Припомняме, че през 2006 г. правителството на тогавашния премиер Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2013 г. ЕК даде страната ни на съд, а година по-късно страната ни бе осъдена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
"По-добре е да дадем парите на хората, отколкото да плащаме глоба, заяви премиерът на среща във Варна." - поредните популистични изказвания. Много е интерсно кой ще "вземе" сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още