IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов e спрял изпълнението на заповедта за забрана на строителството в Калиакра

Премиерът е възложил на екоминистъра Нено Димов да докара комисаря по околна среда Кармену Вела в района на конфликта

11:13 | 05.08.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в Каварна. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът в Каварна. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“, съобщиха от пресцентъра на МС. 

Нареждането на Борисов се случва на фона на няколкодневни масови протести на жители на трите общини, които се обявяват против заповедта, подписана преди 2 седмици от Димов. Според жителите на района със заповедта на екоминистерството ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

Министър-председателят е възложил на Димов и екипа му да проведат в неделя среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след „причинената огромна щета от предишни управления“. 

Решението е било взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие според Борисов е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. 

Mалко по късно от МОСВ обявиха, че министър Димов отменя заповедта си от 21 юли 2017 г. , с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“. "Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик", пише в съобщението на МОСВ. 

В петък над 500 жители на Каварна, Балчик и Шабла протестираха с настояване да бъде отменена заповедта на екоминистерството, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство на имотите в зона Натура 2000. Те блокираха международния пътРумъния-България, съобщи БНТ.

Протестът бе повторен и днес, след като в петък на извънреден брифинг Министерството на околната среда и водите (МОСВ) защити забраната за строителство в района на Калиакра. Тогава Димов припомни стъпките около наказателната процедура, заведена от Европейската комисия срещу България, заради изградени вятърни генератори, голфигрища, къщи и хотели в защитената зона. Първоначално процедурата беше за около 600 проекта, но след това с решение на съда на Европейския съюз от януари 2016-а България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за 9 проекта за ветрогенератори и един за голф-игрище.

Премиерът е възложил на Димов също така да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“,  да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

Освен това стана ясно, че на следващото заседание на Европейския съвет Борисов ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.
 
Припомняме, че през 2006 г. правителството на тогавашния премиер Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2013 г. ЕК даде страната ни на съд, а годи на по-късно страната ни бе осъдена. 

*Актуализирана в 12,15 часа с позицията на МОСВ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Баш тъй. Точно НПО-та трябва да определят зоните. То и поради таз невероятна причина, като им погледнеш картирането на местообитанията изпадаш в леко недоумение. И за да е объркването още по-голямо, че и повече пари от еврофондове да се усвоят, картиранията са две.Обаче ..., фани едното, па тресни другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 6 години
ше ме скъса от смех тоз Борисов.Ше докарва комисар у България, че и по негова хрумка. Това е се есдно, тулувизоръ ми да ми заповеда да си заврем главата откъм платките и да гуедам некоя програма.............Борисов на дистанционно си. чакай смс от Миеркел. и НЕПОСЕЩЕНИЕ ОТ КОМИСАРЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
lyusien
преди 6 години
А на кого точно да дадат определението на областите на Натура освен на екологични организации Какви институти какви министерства ще определят Натура Та те са зависими от държавата и местните дерибее Та черноморските градове и зимните курорти са държава в държавата Те въобще не се интересуват от държавата и искат всичко за тях без да се интересуват за останалите хора които живеят в България Само че кои им строи инфраструктората пречиствателните станции и огромните държавни пари които се дават за борба със свлачищата в тези райони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още