IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението на жилищния пазар - тласък от ниските лихви по депозити и кредити

За завръщане на спекулантите на пазара обаче не може да се говори, защото няма условия на пазара, смята председателят на УС на НСНИ

17:38 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Оживлението на жилищния пазар - тласък от ниските лихви по депозити и кредити

Ръст на сделките с имоти и още по-силно увеличение на покупките на жилища с кредити в големите градове. Такава тенденция на пазара отчетоха на пресконференция днес от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

За завръщане на спекулантите на пазара обаче не може да се говори, коментира председателят на Управителния съвет на сдружението Ирена Перфанова.

Заради възходящия тренд на пазара се наблюдават единични случаи на нови инвеститори без опит с имотите, които излизат на пазара с първия си обект, освен утвърдените вече компании. Спекулативните сделки обаче изискват бърза препродажба и реализация на пазара, за което няма условия, обясни Перфанова, като заключи, че това говори за по-стабилен пазар.

В София освен силен ръст на сделките, включително и на тези с ипотеки, се наблюдава и увеличение на броя на заличените възбрани и ипотеки. Това според Перфанова е сигнал за по-успешната реализация на проблемните активи на пазара.

Тя потвърди констатациите и на други агенции, че в столицата има дефицит на качествени имоти и се чака новото строителство. Заради това са активизирани и сделките „на зелено“, включително и на груб строеж.

Най-отчетлив е недостигът в луксозния сегмент, където дори при продажбите на зелено строителите искат по-високи цени, коментира Перфанова. Според нея това е знак, че след 2 години, когато сградите ще бъдат завършени, цените ще са още по-високи.

Като цяло в София е отчетен умерен ръст на цените от средно около 5 на сто през първото полугодие. При по-малките жилища обаче, които са най-търсени, увеличението достига и 10 на сто, в зависимост от имота и района.

Що се отнася до Черноморието, търсенето на ваканционни имоти извън градовете Варна и Бургас е намаляло с 60 на сто, коментира Ирена Перфанова. Малкото сделки са за нискобюджетни жилища – до 22 хил. евро, максимум 32 хил. евро, обикновено апартаменти с една спалня. В „Слънчев бряг“ в момента се предлагат и маломерни жилища на цена от порядъка на 16-17 хил. евро, но те не са на първа линия.

В самия град Бургас обаче има ръст и на сделките, и на цените – от порядъка на около 13%, който се обяснява отново с недостига на качествено строителство. Купувачите са и българи, но и руснаци, които искат за постоянно да се заселят в страната.

Търсят се основно по-компактни жилища, като масовата предпочитана цена е 40-60 хил. евро.

Зам.-председателят на сдружението Добромир Ганев допълни, че пазарът във Варна и Бургас не се представя толкова добре, колкото в София и Пловдив. Особено драматична е картината в по-малките градове в региона. Данните на Агенцията по вписванията показват, че през първото полугодие спрямо същия период на миналата година сделките в Несебър са се сринали с 22%, в Балчик и Бяла – с по 11%, в Каварна – с 15%, а в Поморие – с 4%.

Ганев коментира, че през първото тримесечие е отчетен 30% ръст на издадените разрешителни за строеж на фона на малкия обем сделки. Той предупреди, че заради строителната активност има опасност на някои места в страната да се наруши балансът между търсене и предлагане, а пазарът не трябва да се натоварва с невероятни очаквания.

Само в столичния кв. „Младост“ например се очакват над 150 хил. кв.м нови жилища, което според Ганев ще окаже сериозен натиск в бъдещ период и няма да се отрази позитивно на никого от участниците на пазара.

За района на Враца е характерен завишеният интерес към земеделски земи, коментира зам.-председателят на сдружението Даниела Грозева. Търсенето има връзка с европейските субсидии, допълни тя. Предлагането обаче е по-слабо, което е довело и до ръст на цените от около 5%, както и на арендните плащания.

В самия град се търсят основно 2- и 3-стайни жилища от млади семейства, но под 1% от сделките се осъществяват с кредит. Подобна тенденция се наблюдава и в Русе и Велико Търново, допълни Грозева.

Тя каза още, че и във Велико Търново се наблюдава недостиг на предлагането, а ново строителство почти няма. Търсят се обаче терени за строителство.

Според Грозева пазарът в региона е доминиран основно от местни играчи – и купувачи, и предприемачи, а „чужденците са загубени“. Продължава да е силен интересът към селските къщи в региона, но продавачите очакват чужденци и цените не отговарят на възможностите на средностатистическия купувач българин.

Според Александър Бочев от сдружението в Добрич също има ръст на сделките – от порядъка на 10 на сто за полугодието. Купувачи са основно млади семейства, които ползват жилищата за собсвени нужди, като повечето от тях ползват и кредит за финансиране на сделката. По-малките жилища са на цени от порядъкa на 40-45 хил. лева, 2-стайните – около 45-60 хил. лева, 3-стайните – 62-75 хил. лева, а многостайните – 80-80 хил. лева, посочи той.

Земеделската земя продължава да се търси, като за окрупнените масиви цената достига внушителните около 2 100 лева за дка, а за по-малките площи – около 1 300 – 1 400 лева.

В Плевен най-търсените жилища са на цени около 20-40 хил. евро, допълни Бочев. Ръстът на продажбите е 6%, но на сделките, финансирани с кредит, достига 35%. Търсенето и предлагането в града са постоянни, като се наблюдава и постепенно запълване на празните търговски площи.

В Стара Загора се търсят основно нови жилища, заради което е отчетен и ръст на цените на новото строителство, както и на сделките „на зелено“, допълни Бочев. По-висок ръст е отчетен при цените на жилищата ново строителство в по-евтините квартали. В по-скъпите промени почти няма.

Сделките в града са се увеличили с 115 за полугодието на годишна база, а кредитирането отбелязва ръст от 25%, посочи още Бочев. Цените нарастват средно с 8-9%.

Подобни тенденции се наблюдават и в Благоевград, допълни Бочев.

В Банско основните купувачи са българи, македонци и гърци. Цената за кв.м е около 350-400 евро, като се търсят апартаменти с 1 спалня, но липсва качествен продукт за купувачите с по-големи бюджети.

Ирена Перфанова обобщи, че пазарът на имоти в цялата страна продължава да се движи от ниските лихви по кредитите и депозитите, но трябва да се приемат и по-добри политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още