IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на имоти у нас расте заради по-ниските лихви по кредити и депозити

Обсъжда се вариант за задължително изплащане на комисионите на агенциите по банков път, за да се избегне неплащането на данъци

11:20 | 12.06.15 г. 4
Търсенето на имоти у нас расте заради по-ниските лихви по кредити и депозити

С 20-30 на сто е нараснало търсенето на имоти в България спрямо същия период на миналата година, коментира в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова.

Перфанова посочва, че очаква тенденцията да се задържи заради ниските лихви по депозитите и по-изгодните кредити в момента. „Инвестицията в недвижими имоти е и добър финансов инструмент за съхраняване на спестяванията“, коментира тя.

Според нея доходността от имотите достига 4 - 6% на годишна база, докато банките предлагат 1,5 – 2,5%.

Купувачите търсят основно нови и модерни сгради, включително и жилища в затворени комплекси. Що се отнася до цените, клиентите вече не купуват на всяка цена. „При появата на качествен имот на пазара, който е правилно оценен, продажбата се реализира за много по-кратко време в сравнение с преди 5 - 6 месеца“, коментира Перфанова.

Гарсониерите и жилищата с една спалня се продават с малко по-висока цена на квадратен метър спрямо големите имоти. При тях има завишено търсене, като се забелязва и ръст на цените от около 5 на сто, отчита още тя.

Наблюдава се сериозен спад на руските купувачи на имоти заради обезценяването на рублата, посочва още Перфанова. Малко са обаче руснаците, които продават имотите си в България. Основно това са група купувачи, вложили пари с цел препродажба след петата година, както и такива с финансови затруднения.

Във връзка със зачестилите оплаквания на клиенти срещу агенции за имоти Перфанова коментира, че с институциите се обсъждат предложения за промени в съществуващите закони, които касаят начина на плащане на комисионите, на рекламиране на имоти, на договорните отношения между клиентите и посредниците.

Един от вариантите, които ще се дискутират, е задължителното плащане на комисионите по банков път, за да се избегне неплащането на данъци. За целта обаче трябва да "падне" прагът за задължително плащане по банков път, обяснява Перфанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
OPASEN
преди 8 години
Това да не са домати, за да кажеш, че доматите на борсата се търсят с 22,7 % повече, въпреки че и при доматите има различни сортове...Различните сегменти се търсят различно!Идеята е, че търсенето на който и да било сегмент е в границите на 20-30 %.Например луксозния сегмент в Лозенец може да се сметне точно, ниския сегмент в Люлин е друга цифра, Младост и Дружба си имат цифра търсене и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
20-30% ... това на око ли го преценихте :) ... що не избрахте 22-32%, някак си изглежда по реално като не е кръгла цифра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
iivanoff
преди 8 години
Колкото повече ограничения има - толкова по-щастливи са маймуните /вярата в справедливостта е заблуда като всяка вяра/. А най-големите маймуни реват винаги за още ограничения! Разбира се, от тези ограничения си патят/губят само ТЕ, но те затова са маймуни - защото никога не виждат Манипулацията, а си "мислят", че всички се прави за тяхно добро, дори и отнетите им права :)))))Маймунски мисли:Щом аз вярвам че нещо е правилно, значи то е правилно!Щом аз вярвам в нещо, значи то е факт!На мен не ми пречи да се огранича от нещо което не ме касае, значи и другите са длъжни да се лишат от него!Щом някъде нещо е направено и хората са го приели, значи е правилно и може и другаде да се направи!и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
barbaron
преди 8 години
Крайно време е да се въведат ограничения както във Франция. Сега във Франция е възможно да се правят плащания в брой максимум до 3000 евро, а от септември 2015 - до 1000 евро. При покупка/продажба на жилище цялата сума транзитира през сметка на нотариуса. Купуване на кола от концесионер с плащане в брой е невъзможно и т,н.http://***.lesechos.fr/economie-france/budget-fiscalite/0204234176725-a-partir-de-septembre-il-***-interdit-de-payer-plus-de-1000-euros-en-especes-1103187.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още