IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалната реституция на метростанция в София стигна до Прокуратурата

Трябва да се прекрати възстановяването на земеделски земи в софийските квартали, коментира кметът Йорданка Фандъкова

12:49 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата е информирана за скандалната реституция на метростанция в София, заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR столичният кмет Йорданка Фандъкова. Трябва да се прекрати възстановяването на земеделски земи в софийските квартали, настоява кметът. 

Коментарът бе по повод реституцията на терен, при която се оказа, че част от метростанцията в "Младост 3" е станала частна собственост. 

Кметът допълни, че Прокуратурата вече е ангажирана с подобни случаи в Панчарево.

Предстои среща с министъра на земеделието, за да приключи възстановяването на земеделски земи в кварталите на столицата, каза още Фандъкова.

Тя припомни, че срокът за приключване на тези процедури е бил до далечната вече 1997 година и всички добросъвестни собственици са си ги възстановили отдавна.

Връщането на имота в „Младост 3“ е станало през 1994 г., а нотариален акт се съставя чак през 2016 година.

Кметът коментира и темата за мръсния въздух в столицата. Тя смята, че има чувствително подобрение на чистотата на въздуха, а сега борбата е за намаляване на фините прахови частици (заради това замърсяване в национален мащаб съдът на ЕС започна наказателна процедура срещу България - бел. р.).

Тя съобщи още, че работата по третия диаметър на метрото върви с пълно темпо и тунелопробивната машина вече е достигнала до станция „Красно село“.

За проблема с Виетнамските общежития тя каза, че се разглеждат настанителните заповеди на всяко едно жилище и ако някой няма право да е там, се издава заповед за отнемане. Досега има 9 освободени жилища, 17 заповеди се обжалват в съда, на три семейства са издадени заповеди за преместване, каза кметът.

Вижте още във видеото:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още