IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС не е наложил глоба на България с решението си за мръсния въздух

Екоминистерството разясни какви мерки е предприело досега срещу фините прахови частици

17:42 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Съдът на ЕС не е наложил глоба за България, въпреки че осъди страната заради мръсния въздух. Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Делото бе заведено от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията, които страната има по Директивата за качеството на атмосферния въздух.

Екоминистерството припомня, че Съдът на ЕС в Люксембург е постановил решението си, тъй България не е намалила нивата на фини прахови частици в големите градове. Според съобщението за изпълнение на съдебното решение е необходимо мобилизиране на усилията на всички заинтересовани страни и активно съдействие на населението.

Проблемът с наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ) е национален, признава МОСВ. Основните причини са използването на твърди горива за отопление и остарелият автомобилен парк.

Не е възможно прилагането на еднократни мерки, информира министерството, което призовава за отговорност обществото при избора на отопление. МОСВ препоръчва да се използват съвременни горивни устройства (които отстраняват замърсяванията преди изпускането им) и горива, които отделят ниски емисии на прах (природен газ, пелети). Използването на автомобили трябва да бъде съобразено освен с личното удобство и с това, че са основен замърсител на въздуха, особено в големите градове. 

Според министерството местната власт не е направила достатъчно за решаване на проблема, включително заради финансовото състояние на общините.

В съобщението се припомня, че мерки срещу мръсния въздух се финансират по програма „Околна среда“ 2014-2020.

Предвиденият ресурс е насочен към основните източници на ФПЧ – битово отопление и транспорт. През юли 2016 г. е обявена процедура за безвъзмездна финансова помощ за актуализация на общинските програми за качеството на въздуха.

Подписано е и се изпълнява споразумение между МОСВ и Международната банка за възстановяване и развитие за разработване на Национална програма за качество на атмосферния въздух и Национална програма за намаляване на емисиите на определени замърсители във връзка с Директива (ЕС) 2016/2284.

Националният доверителен екофонд финансира проекти за енергийна ефективност и подмяна на горивната база в публични сгради, субсидира закупуването на електромобили за държавни и общински структури, припомня екоминистерството.

От съобщението става ясно, че още не е приключила работата на междуведомствена група, която трябва да ограничи със законодателни промени съдържанието на сяра и пепел във въглищата за битово отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още