IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители ще плащат за разораните пътища между нивите

Цената ще се определя според средната рента за землището

17:30 | 20.01.15 г.
Зърнопроизводители ще плащат за разораните пътища между нивите

Земеделците да плащат на общините за разораните пътища, които са станали част от обработваемите масиви – това е една от промените, заложени в проекта за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проектът днес мина на първо гласуване в парламентарната земеделска комисия. Той е на депутати от ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ - Цвета Караянчева, Мария Белова, Румен Желев, Румен Христов, Петър Петров и Иван Станков.

В проекта се предлага полските пътища, които попадат в масивите, да се предоставят на земеделците по тяхно искане – в масовия случай това са зърнопроизводителите. 

Цената ще се определя с решение на общинския съвет. Ако той не вземе такова решение, кметът на общината ще издава заповед, в която ще се определят имотите и тяхната цена според средната годишна рента за землището.
В момента няма правно основание да се ползват пътищата и проектът урежда точно това, коментираха пред Investor.bg зърнопроизводители.

„Пътищата са разорани отдавна. Как записваме, че ще дадем даден път и за него ще се плаща“, попита Светла Бъчварова (БСП). Тя препоръча на агроминистерството да направи анализ колко пътища са разорани.

Експерт към комисията представи данни, според които около 1,750 млн. дка са полските пътища от общинския поземлен фонд, а с пътищата от държавния фонд вероятно площта им достига 2 млн. дка. Според данните от тези пътища реално са останали по-малко от 2 – 3%, останалите отдавна се обработват и земеделците получават доходи.

Ако се плащат ренти дори не за всички разорани пътища, а само за 550 хил. дка при средна рента от 25 лв./дка в бюджета ще влизат около 13 млн. лв., посочи той.

Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова пътищата заемат 0,7 – 0,8% от масивите.

Когато се разпредели цял масив на ползвател, е нормално той да обработва целия парцел, подкрепи предложението Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). Той поиска по-прецизни текстове за разпределянето на пасищата между животновъдите, като се отчита доколко едно пасище е плодородно.

Тъй като законопроектът предвижда промени по отношение на белите петна (обработваеми ниви, които наследниците не са потърсили), Светла Бъчварова припомни, че все още повечето такива парцели се обработват, но това не се заплаща от земеделците. „Средствата, които постъпват за тях, са минимални спрямо земята, която се обработва. За ползването на бели петна в общините постъпват само 1,5 млн. лв. годишно вместо 9 – 10 млн. лв.“, заяви тя.

Зам-министърът на земеделието Васил Грудев заяви, че промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи трябва да се разглеждат свързано с подготвени промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които ще бъде внесени утре в МС.

Според Грудев, след като минат промените и в двата закона, ако ползвател на бяло петно го заяви за ползване, но не си плати рентата, това ще стане ясно при проверка преди плащането на субсидията и некоректният земеделец няма да получи директно плащане за този терен, тъй като ще загуби правното основание за това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още