IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 3 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:36 | 03.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 3 юни

В България

Икономиката ни е силно деиндустриализирана. До 40 на сто е делът на сивата и криминална икономика. Делът на България в световния брутен вътрешен продукт за 17-годишния период от 1989 г. до 2006 г. е намалял над 25 пъти.

Ако се приеме пакетът от промени в Кодекса за социално осигуряване, който кабинетът предлага, той ще осигури значително увеличение на размера на новоотпуснатите пенсии и ще освободи над 1 милиард лева от пенсионната система от субсидии в момента, каза пред БНР социалният министър Ивайло Калфин.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори е категорично против очаквания от 1 юли ръст на цена „задължения към обществото“, която е част от цената на тока. Според организацията базовите производства ще бъдат заличени от индустриалната карта на страната с подготвените промени.

Регистър БУЛСТАТ да стане изцяло електронен от 1 януари 2016 г., предвиждат изменения и допълнения на Закона за регистър БУЛСТАТ. Като резултат от пълната електронизация на регистъра заявления за вписване ще могат да се подават 24 часа, 7 дни в седмицата.

Правителството одобри допълнителни плащания в размер на 7 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2015 г. за купуване на медицинска апаратура, оборудване и обзавеждане с цел модернизация и обновяване.

Китайската компания „Пърфект Чайна“ търси български партньори за износ на китайския пазар на големи количества качествено българско вино. Освен това от компанията проявяват интерес да инвестират в здравословни български храни, като кисело мляко, както и в козметични продукти.

По света

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата си за растежа на световната икономика, посочвайки, че инвестициите изостават, а рисковете, включително евентуален гръцки фалит, засягат доверието.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи на международните кредитори план за реформи, който по думите му е „реалистичен и справедлив“. Според него той е резултат от многобройни компромиси от страна на Атина, които ще се отразят тежко на гръцкия народ.

Украйна и Международният валутен фонд са подготвили общ план за облекчаване на контрола върху капитала, след като националната валута се стабилизира и международните резерви се повишиха през миналия месец.

Пекин бе подтикнат да стартира Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции поради отказа на американските законодатели "да се даде по-голямо влияние на Китай в съществуващите многостранни институции", заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Във вторник щатският петрол записа една от най-силните си сесии, повлиян от оптимистичния коментар на петролния министър на Саудитска Арабия. Еврото се повиши спрямо долара, след като стана ясно, че Гърция е все по-близо до консенсус със своите кредитори.

На борсата

Общото събрание на Спиди, проведено вчера, е взело решение за разпределяне на брутен дивидент от 1,05 лв. на акция за 2014 г, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез Българската фондова борса.

Препоръчваме

В света може би се появява нов екстремен спорт - стартъп компанията Game of Drones смята, че състезанията и битките между летящи дистанционно управлявани дронове могат да се превърнат в следващия велик спорт на открито.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още