IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Получаваме кредит до 700 млн. евро за седем години от ЕИБ

Средствата от заема ще се използват като част от националното съфинансиране на оперативните програми Транспорт и Околна среда

16:12 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Получаваме кредит до 700 млн. евро за седем години от ЕИБ
България ще получи до 700 млн. евро в рамките до 2013 г. от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това предвижда подписаното днес кредитно споразумение от министъра на финансите Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Матиас Колац-Анен.

Кредитното споразумение представлява структурен програмен заем, резултат от подписания преди година меморандум между България и ЕИБ за развитие на инфраструктурата. Средствата от заема ще се използват като част от националното съфинансиране на оперативните програми Транспорт и Околна среда.

Според финансовите условия на заема той може да се отпуска общо на 20 транша, като минималният размер на всеки транш е 30 млн. евро. Лихвеният процент може да бъде фиксиран или плаващ. Конкретните условия за всеки транш може да се договарят между двете страни, като изплащането ще бъде до 25 години с възможен гратисен период до 7 години.

Сътрудничеството между България и ЕИБ датира от 1991 г. и се е засилило след присъединяването ни към ЕС, тъй като страната ни е станала акционер в банката, отбеляза Пламен Орешарски.

Вицепрезидентът на банката заяви, че ще се извършва постоянен контрол от страна на ЕИБ при изпълнението на проектите, като се започне от съвместното одобрение на финансирането на даден проект до проверка на изпълнението на поставените от ЕС критерии, включително екологични, при отпускане на средства от структурните фондове. Освен това при изпълнението на големите инфраструктурни проекти ще се правят и междинни проверки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още