IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча Гърция да се финансира през временния спасителен фонд на еврозоната

Брюксел отбелязва вероятността да се стигне до опрощаване на дългове

14:24 | 15.07.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
ЕК препоръча Гърция да се финансира през временния спасителен фонд на еврозоната

Европейската комисия (ЕК) препоръчва Гърция да получи тримесечен кредит до 7 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност (ESM) – предшественикът на постоянния спасителен фонд на еврозоната (EFSF), за да се осигурят финансовите нужди на страната през юли, посочва се в доклад на институцията, публикуван на сайта ѝ.

За да получи транша обаче, Атина трябва да приеме първия пакет от обещаните икономически реформи до края на деня и да докаже, че ще осъществи другите реформи, договорени с кредиторите.

Великобритания и Чехия вече се противопоставиха на този вариант за временно финансиране на Гърция, докато бъде подготвена новата спасителна програма. Решението за отпускането на заема трябва да се вземе с квалифицирано мнозинство от държавите от европейския съюз (ЕС), т.е. от 15 държави с 65% от населението на блока, отбелязва Ройтерс.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис коментира, че мостовото финансиране за Гърция "ще бъде осигурено от всички в Европейския съюз (ЕС)". "Няма много възможности за осигуряването на тези средства, другият вариант са двустранни заеми, но такива намерения не се виждат на хоризонта", допълни той, като уточни, че ако Атина не върне заема, държавите ще бъдат обезщетени от спасителния фонд.

В документа на ЕК се припомня, че Гърция поиска на 8 юли тригодишен заем от постоянния спасителен фонд на еврозоната – Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), заради който е направена оценка на устойчивостта на дълга на страната и нуждите от финансиране.

Според Брюксел съотношението на дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще достигне 165% през 2020 г. и ще намалее до 150 % през 2022 г., ако страната предприеме мерки за намаляването на задълженията. Съотношението обаче би могло да достигне и 187% през 2020 г., като намалее до 176% през 2022 г. и 142% към 2030 г.

МВФ, който също е участвал в изготвянето и на оценката на ЕК, обаче прогнозира, че през 2022 г. съотношението дълг/БВП на Гърция ще достигне 170%. Фондът призова и за значително облекчаване на гръцки дълг, докато Европейската комисия само отбелязва вероятността да се стигне до опрощаване на дългове.

В доклада на ЕК се посочва, че ако Гърция не получи подкрепа от постоянния спасителен фонд на еврозоната, финансовите рискове за страната ще станат неуправляеми и банковият сектор неизбежно ще колабира. Това ще създаде значителни съмнения за интегритета на еврозоната като цяло, отвъд специфичното въздействие върху съседните страни, както и върху банковия сектор във валутния блок, пише още в документа.

ЕК смята, че за периода юли 2015 – юли 2018 г. в бюджета на Гърция ще се отвори „дупка“ от 74 млрд. евро, които могат да бъдат набавени само с външна помощ. Оценката на МВФ е с 4 млрд. евро по-висока спрямо тази на Комисията.

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Кажи бре ***, кажи тиквичке златносеместа, какво би желал да ти изкоментирам? Ти не кудкудякаше ли как Гърция ще излети от ЕЗ и ЕС и как гърците трябва да се прехранват основно с камъни? Аз не казах ли, че гърците ще си останат в ЕЗ и ЕС, а ние ще им плащаме сметката?Тъй кат' си на Тасос, да те пратя ли при родителите на един клиент от Кавала, те там си живеят, та да си поговорите с баща му, да му разкажеш какви са *** и без грам достойнство? Може и домашен зехтин да ти наточи, и с камъни може да те нагости - те ги готват много вкусно с риба и зеленчуци... хахаха! И ти чий си засмукал на Тасос? Отишъл си да вкусиш от кризата, или да си починеш от българския просперитет? Що не ходиш на Китен или Синеморец, за да не се депресираш от гладуващите гърци и руснаци на Тасос?Недей да квакаш в сайта, ами се измешай малко с гърците - тъй и тъй си си санесъл *** до там! Аз миналия уикенд точно но Тасос много интересни разговори имах с гърците в една кръчма в Лефки. Пробвай и ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Можем да отпуснем заем в натура, изчислен в стойност за Гърция в хранителни продукти. Тоест можем, като дъртата фашистка Ангела Меркел, да кажем и на цяла Европа - Аз Ви храня, защото моето е по-скъпо от вашето, а Вие ще ми върнете когато имате повече от мен, мога и 100 години да Ви храня всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
" Това ще създаде значителни съмнения за интегритета на еврозоната като цяло......."Този *** още ли не е разбрал,че тези съмнения вече са факт ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
За да избегнат Grexit,ще предизвикат Brexit.........:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Hammer
преди 8 години
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис коментира, че мостовото финансиране за Гърция "ще бъде осигурено от всички в Европейския съюз (ЕС)".Тоест България също ще участва в "спасяването" на Гърция?! Тези в ЕС вече съм убеден, че не са нормални.. Гърция да си я спасяват тези, които я подкрепяха - Франция, Италия, най-вече САЩ..България дори не участваше в преговорите с Гърция, редно е дори само заради това да не бъде свързвана по никакъв начин с програмата. А дори не ми се сравнява стандарта на живот в двете държави. Съгласен съм с един коментар по-долу, че може да падат правителства в ЕС, ако се вземе такова решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikvarova
преди 8 години
Много бих искал, всички лавандули които ссловоохотливо венцеславеха гордия гръцки народ, да бъдат така добри да споделят впИчатленията си от тази новина. Особено ще съм удовлетворен от отговорите на Мави, Краз, Страхо, праз,мраз и "вся остальная с....ч"!И за да не ми се разсърдите, ще отбележа, че ви пиша от слънчева Гърция (о.Тасос), където кризата не си личи много.....!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
http://worldtodaybg.com/2015/07/15/%D1%8F%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82/"Освен това, желаещите бизнес структури от САЩ могат максимално прозрачно да придобият 50 % от Укрнафтопродукт, 25 % от акциите на Днепровския машиностроителен завод, 95 % от акциите на Днепрметрострой, 50 % от машиностроителния Орион и 94.9 % от Сумихимпром."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Ето как действат американците в Украйна! Там правителството си е сложено от САЩ и няма такива пришки като Ципрас да се опъват! Напротив сами се предлагат като булки! :))) =="В замяна Киев под благовидния предлог, че ще прави реформи в енергетиката е готов да даде на САЩ практически целия си енергиен сектор, а също предприятия от химическата промишленост. Държавният фонд на Украйна вече е планирал да продаде пакетите акции на редица ключови предприятия 99.6 % от Одеския пристанищен завод, 25 % от акциите на 4 енергопредприятия, 70 % от акциите на Николаевобленерго, 70 % от акциите на Хмелницкобленерго, 50.9 % от Тернополбленерго и 99.9 % от акциите на Днепродзерджински ТЕЦ.В плановете за обявената тотална разпродажба на енергоактивите на страната са споменати и 65 % от акциите на Харковобленерго, 94.9 % от акциите на Одеския ТЕЦ, 94.8 % от Херсонския ТЕЦ и 55.2 % от Запорожеобленерго."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
nikiangel
преди 8 години
По интересното е че трябва сега ние да платим, за да спасим Гърция.Държава с 60 евро месечни пенсии да плаща на държава с 60 евро дневен лимит за пенсионер щото били в криза.От тази дупка може голям заек да изскочи, и не само в БГ. Правителства може да паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
аз препоръчвам ек да си гледат техните окаляни дупки и да се въздържат от препоръки и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още