IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Сделката за мигрантите няма да е възможна, ако ЕС не премахне визите

Турският президент разкритикува начина, по който западните лидери се отнасят със страната му

20:49 | 08.08.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Турският президент Ердоган и руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Турският президент Ердоган и руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Споразумението между Турция и Европейския съюз (ЕС) за мигрантите няма да бъде възможно, ако ЕС не спази своята част от сделката за премахването на визовия режим. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред френския вестник Le Monde, цитиран от Ройтерс.

ЕС не се държи по искрен начин с Турция, заявява Ердоган в интервю, публикувано днес, като отбелязва, че отмяната на визовия режим за турски граждани трябваше да стартира още на 1 юни.

Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, реадмисията вече няма да бъде възможна, каза турският президент.

Критикувайки начина, по който Вашингтон и европейските лидери отговориха на опита за преврат, Ердоган каза, че турският народ е бил изоставен от Запада, посочва БТА, цитирайки Ройтерс.

"Целият свят реагира на нападението срещу "Шарби ебдо", нашият премиер се присъедини към демонстрация на улиците на Париж", заяви Ердоган. "Бих се надявал лидерите на западния свят да бяха реагирали (на опита за преврат – бел. авт) по същия начин, а не да се задоволяват с няколко клишета", каза той.

Говорителка на германското външно министерство заяви междувременно в Берлин днес, че връщането на смъртното наказание в Турция ще сложи край на кандидатурата й за присъединяване към ЕС, отбелязва Ройтерс. Същото посочи говорителката и на ЕС.

Турският президент заяви още пред френското издание, че предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин ще ознаменува нов етап в руско-турските отношения, предаде ТАСС.

Турският президент бе запитан дали се смята за по-близък с Путин отколкото със западните политици.

"Руската федерация е едновременно и европейска, и азиатска страна. Именно така трябва да се подхожда към въпроса", заяви Ердоган. "Западният свят се опита да изключи Турция от своите отношения", добави той.

В интервю за ТАСС, в което говори и за проекта „Турски поток“, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада, че се отнася с предразсъдъци към неговата страна.

"По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква за опити на Турция да промени своя светски характер. Такова нещо няма", заяви Ердоган. "Не трябва да се отнасяте към Турция с предсразсъдъци. Процесите, които съществуват в европейското общество, се случват и в турското общество."

Освен това турският президент подчерта, че "по въпроса за зачитането и гарантирането на демократичните права и свободи, Турция не може да бъде сравнявана със страните от ЕС".

Държавният глава на Турция увери, че се предприемат всички необходими мерки за гарантирането на сигурността на туристите.

"В момента в Турция, особено в туристическите райони, няма каквито и да било проблеми", изтъкна Ердоган.

Турският президент каза още в интервюто за ТАСС, че разследването срещу Алпарслан Челик, заподозрения за убийството на пилота на сваления миналата година от Турция руски Су-24, продължава.

"Човекът, причинил смъртта на руския пилот, в момента се намира в затвора", каза Ердоган. "Съдебният процес срещу него продължава.“

На 24 ноември миналата година военновъздушните сили на Турция свалиха руския бомбардировач Су-24. В Анкара твърдят, че сваленият самолет е нарушил турското въздушно пространство. Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че Су-24 е бил в небето над Сирия. Екипажът успя да катапултира, но един от пилотите, Олег Пешков, бе убит от огън от земята, докато се спускал с парашут. Вторият пилот бе спасен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 7 години
И е казано у Книгата - "по делата им ще ги познаете" . Та за сега Ердоганя само дрънка по митИнгите , дали ще предприеме нещо реално освен другарски срещи с един друг лидер дето ще си говорят за инвестиции без да ги имат ще разберем у времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Бе по патриот съм от теб да си знаеш. Па за оградата скакалците и твоята трътката, ще дойде време ще дискутираме пак. Да ти дреме само за старата кълка на Меркел си е герантофилен патриотизъм, ама ти си знаеш. То това е то свободата на избора! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
баце аз на снимката виждам 2 *** диктатори ти колко виждаш ?!? .... :)) Преди преврата щеше да е само 1 ния най-известния са двама утре да не станат повечко ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
georgi_shum
преди 7 години
Не се притеснявай за мен;) Мен който ме мисли акъл няма;) Ама споко и ти ще си намериш работа... някой ден ;) хаха.. Като минат пак братушките Дунава и вземете власта нали ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Браво , дано е по простичък от тебе , иначе лошо му се пише в началото на него , а в последствие като ти тегли майната и се махне , и за тебе...ше разбереш къде ти е заложил капата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
georgi_shum
преди 7 години
Ти от собствен опит ли говориш? Не прехвърляй моля собствените си еротични фантазии или изживявания върху мен ;) Или викате с Мишето за да не " ни оглозгат скакалците оградата" евентуално, да даваме на ЕрдоганЯ квот иска и хич да не се пазарим а? Супер сте! Истински българи патриоти ;) И мило мишленце;) Инжинер си намерих ;) Младо момче на 26 ;) На 1200 лв заплата, чисто . ;) Изтърва позицията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Докато баба ти си чеше трътката, скакалците може да ни оглозгат оградата. После транзитирайки да оглозгат и теб. *** на теб ще ти е кеф на трътката явно... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...Пък бабет Меркел най много да си почеше дъртата кълка."Меркел може да чеше каквото си иска...ти си избирай отсега електроинженери от Африка или Азия...и си поприпомни турския , че нали си работодател .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
Визите за Турция скоро няма да паднат и момента, в който приемат смъртно наказание - ще е края на преговорите им с ЕС..:) Пък ти си цакай картите с ЕрдоганЯ, по анадолски влечете виждам;). Пък бабет Меркел най много да си почеше дъртата кълка. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Чудесно!.Никакви турци в ЕС.Никакви българи с турско и българско гражданство. Всеки да си избере едно от двете и да си ходи в родината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още