IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС скоро ще придвижи антимонополното дело срещу Газпром

Мисля, че можем да напреднем със случая в относително кратък период от време, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Фестагер

15:51 | 18.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС скоро ще придвижи антимонополното дело срещу Газпром

Европейският съюз в скоро време ще придвижи проточилото се антимонополно дело срещу руския енергиен гигант Газпром, въпреки бушуващата криза в Украйна, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Фестагер, цитирана от Wall Street Journal. 

Газпром е под официално разследване от Брюксел от 2,5 години заради безпокойстовото, че злоупотребява с доминиращо положение в Източна Европа, за да неутрализира свои конкуренти, но преговорите за постигане на споразумение са в задънена улица, откакто насилието избухна в Украйна преди година.

"Мисля, че можем да придвижим случая в относително кратък период от време", каза Фестагер.

"За мен е много важно да сме сигурни, че всяка компания на европейския пазар се сблъсква с един и същ набор от правила и същия контрол", каза тя.

Ако ЕС излезе с официални обвинения срещу Газпром, е вероятно те да се тълкуват като акт на агресия от страна на Кремъл, който вече е под натиск от спада на цените на петрола и международните санкции.

Фестагер обаче, която е бивш министър на икономиката на Дания, отхвърля политическото измерение на случая.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Ами ако искат еврогеиският съюз да остане без газ нека да водят дела! Когато русия затвори първото кранче газ за сверен поток Меркел ще бъде на колене пред Путин готова да му направи *** и дори федерос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Очевидно развръзката с ЕС ще настъпи много по бързо , отколкото всички е очакват! Нищо не може да помогнете на този кой той решил да се самоликвидира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
''... много важно да сме сигурни, че всяка компания на европейския пазар се сблъсква с един и същ набор от правила и същия контрол"Не знам защо, но ми се струва че само една компания се сблъсква с правилата и контрола. Още повече че правилата се правят за да се сблъскат само с тази компания. Господстващо положение в Източна Европа? Нека да разгледаме България. Ами то никой друг не е умрял да ни доставя газ. Интерконектора с Гърция от към гръцка страна е на етеп проучване. Пак ли Газпром е виновен? Словакия предложи да ни снабдяват с норвежка газ като се направи газопровода, но след приказките нищо не се направи. Явно сметнаха цената и размислиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
жалки нещастни смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още