IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESM одобри отпускането на 2 млрд. евро за Гърция

Гръцките банки няма да се нуждаят от пълния размер на спасителната програма за тях, смята директорът на механизма Клаус Реглинг

22:35 | 23.11.15 г. 3
ESM одобри отпускането на 2 млрд. евро за Гърция

Европейският стабилизационне механизъм (ESM) одобри отпускането на 2 млрд. евро за Гърция, стана ясно от изявленията на председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум.

Сумата от първия транш от 26 млрд. евро, чието одобрение Атина получи през август. Част от средствата (общо 3 млрд. евро) бяха блокирани, докато южната ни съседка не покаже напредък по реформите.

По време на кратък брифинг след заседанието на финансовите министри от еврозоната Диселблум уточни, че Атина е изпълнила първата серия от поискани от кредиторите мерки. За втория пакет е прехвърлено единствено очакваната от "четворката" институции пенсионна реформа, уточни още Диселблум. Тези мерки трябва да бъдат изпълнени до средата на декември.

Директорът на ESM Клаус Реглинг посочи, че гръцкото правителство е изпълнило широк кръг от реформи, включително и за финансовия сектор, които са много важни за рекапитализацията на банките.

Блокирани от първия транш остават още само 1 млрд. евро, които Гърция може да получи до края на годината, но преди това трябва да изпълни още реформи.

По отношение на 10 млрд. евро, предназначени за стабилизиране на банковия сектор, те ще бъдат отпускани от Съвета на директорите на Механизма на базата на "анализи за всеки отделен случай", каза още Реглинг.

Според неговите очаквания гръцките банки няма да се нуждаят от пълната сума. Това означава още и че няма да бъде използвана и пълната стойност на третата спасителна програма за Гърция, чийто размер е 86 млрд. евро.

Комисарят по въпросите на икономическата и финансовата политика на ЕС Пиер Московиси изтъкна и удовлетворителното споразумение за защитата на жилищата на уязвимите домакинства в Гърция. "Предстои още много работа по втория пакет и накрая - за финализиране на първия преглед по изпълнението на програмата", каза още комисарят. 

След края на прегледа ще могат да започнат и преговорите между Гърция и кредиторите за облекчаване на дълговете на страната. 

Още за дълговата криза в южната ни съседка можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 9
dr.5rov
преди 8 години
Кой го е грижа какво става в Гърция сега. Имаме си по-големи грижи от някаква си Гърция и едва ли някой по света ще обърне внимание на това кой какво точно прави там. Хитро. Изкуство да правиш фокуси се основава на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 9
sssaaa
преди 8 години
"Гръцките банки няма да се нуждаят от пълния размер на спасителната програма за тях"Хаха... те тези пари няма да им стигнат, я развържете още кисията, че спре ли сиртакето ще има гражданска война. Останалите от така нареченият съюз кучета ги яли.... узото му е майката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още