IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция получава 26 млрд. евро в първия транш от спасителната си програма

Еврогрупата одобри споразумението, по което Гърция ще разполага с общо 86 млрд. евро

22:56 | 14.08.15 г. 4
Гърция получава 26 млрд. евро в първия транш от спасителната си програма

Гърция ще получи 26 млрд. евро по първия транш от третата си спасителна програма. Това решиха финансовите министри от еврозоната, одобрявайки споразумението с Атина. Дебатите продължиха шест часа, както съобщава гръцкото издание „Катимерини” – в изключително позитивен тон.

13 млрд. евро ще бъдат в Атина още до 20 август, за да могат властите да платят задълженията си, посочва Ройтерс. До тази дата Гърция трябва да плати 3,2 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ). През август и септември властите трябва платят и задължения към Международния валутен фонд (МВФ), а до октомври и да възстановят мостовия заем, получен през юли, на стойност 7,16 млрд. евро. 

Почти веднага ще бъдат преведени и още 10 млрд. евро за стабилизиране на банковия сектор. Останалите 3 млрд. евро Атина ще получи по някое време през есента. 

Общият размер на новия спасителен план за южната ни съседка е 86 млрд. евро. Те ще бъдат на разположение на Атина в следващите три години, но само при изпълнение на поетите ангажименти и обещания за строги реформи. Първият преглед как се изпълняват ангажиментите ще бъде направен до 15 ноември. 

Все още остават някои детайли, които трябва да бъдат изгладени и това ще стане до вторник по време на среща на Гърция с тройката - представителите на ЕЦБ, ЕК и Международния валутен фонд (МВФ). Основно те се отнасят до участието на Фонда в спасителната програма, за което настояват европейските кредитори на Атина. От МВФ обаче вече декларираха, че биха участвали само при "подстрижка" на задълженията на Гърция след преглед на изпълнението на програмата през октомври. 

Одобрението на тази програма в гръцкия парламент беше получено от правителството на Алексис Ципрас рано тази сутрин с цената на подкрепата на част от депутатите на СИРИЗА. Така премиерът на южната ни съседка сега е изправен и пред предизвикателството да запази властта си.

Освен от парламента в Атина споразумението трябва да получи и "зелена светлина" от още няколко национални парламента в еврозоната, сред които и германският.  

По рано Берлин изказа съмнения в желанието на Гърция да изпълни ангажиментите си по споразумението и предложи страната да получи нов мостов заем, вместо парите от програмата. Алексис Ципрас обаче остро се противопостави на това искане, с коментара, че страната му е направила всичко, поискано от кредиторите на 13 юли. Според него мостов заем само ще доведе до задълбочаване на кризата. 

Дори и германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче се изказа благосклонно за усилията на гръцкото правителство и още преди началото на срещата коментира, че очаква още тази нощ програмата да бъде одобрена. 

В разпространено от ЕК съобщение след края на заседанието на Еврогрупата председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер коментира, че изминалите шест месеца (от идването на СИРИЗА на власт в Гърция) са били трудни и е тествано търпението на гражданите на ЕС.

„Щастлив съм да съобщя, че всички страни изпълниха своите ангажименти”, коментира той и посочва, че Гърция има да изпълнява амбициозни реформи, договорени на 13 юли (след 17-часови преговори).

Комисарят по въпросите на еврото Валдис Дамбровски пък обръща внимание, че с одобрението на програмата вече се премахва несигурността не само в Гърция, но и в цялата еврозона. „Това споразумение ще създаде нови работни места и възстанови икономическия ръст”, категоричен беше той.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 34 rate down comment 8
крас
преди 8 години
Защо БЪЛГАРСКОТО и ГРЪЦКОТО правителства не постъпиха по начина по който постъпи ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО с изпадналата през 2010 година в ликвидна криза Комерцбанк?Нечското правителството придоби 25% от акциите в Комерцбанк и след като я стабилизара обяви акциите си за продажба.В гръцките частни банки се изливат като в каца без дъно ЗАЕМИТЕ които държавата тегри без това да е обвързано със задължението банките да обслужват тези заеми. Според соразумението "ЦИПРАС" задължението не е ползващите се от заема гръцки банки, а на ГРЪЦКАТА ДЪРЖАНВА И НАРОД!Същото е и с КТБ!Българската държава тегли ЗАЕМ за да обслужва задълженията на източилите банката собственици!ЗАЩО ЦИПРАС И БОРИСОВ НЕ ПРИДОБИХА ПАКЕТИ ОТ АКЦИИТЕ НА ИЗПАДНАЛИТЕ В ЛИКВИДНА КРИЗА БАНКИ КАКТО ТОВА СТАНА В ГЕРМАНИЯ ?!ОТГОВОРА Е ЕДИН - защото играха не за народа който ги е избрал , а за собствениците на ЧАСТНИТЕ банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 8
крас
преди 8 години
"ОМРАЗЕН ДЪЛГ" - понятие въведено от Буш и използвано от РАФАЕЛ КОРЕА за да откаже плащането на крдиторите на Еквадор!Новият дълг на Гърция също е "ОМРАЗЕН" защото той не обслужва НАРОДА , а частни негръцки банки които ще се нагушат с 10 млрд. ? от 26 млрд. заем.Тези 10 млрд. ? заем ще изтекат през фирмите на собствениците на банките по начин подобен на този с КТБ, а гръцкия народ ще връща задължението!Над 13 млрд.? кредиторите ще си преберат веднага , а на гръцкия народ остават 3 млрд. ? , които "Атина ще получи по някое време през есента."ТОВА Е ГАВРА С ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА И НАРОД !Един пие, друг плаща - това е СПОРАЗУМЕНИЕТО "ЦИПРАС"!!УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ СКОРО ЦИПРАС ЩЕ ТЪРКА НАРА НА НЯКОЯ КИЛИЯ ЗАЕДНО С ЦЯЛАТА ПОДКРЕПЯЩА ГО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗАЩИТАВАЩА ИНТЕРЕСА НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ!!Предател като ЦИПРАС е само Борисов който тегли милиарди заем за да плати задълженията на СОБСТВЕНИЦИТЕ на КТБ източили превърнатата във финансова пирамида банка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
тея са *** пичовете, само първия транш е колкот нашия външен дълг .... :))) вече сериозно се замислям да стана грък, тея са измислили перпетууммобилето ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още