IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" спря доставките за Украйна, докато не постъпи ново плащане

Руският гигант оценява запасите на Киев от газ като недостатъчни за гарантиране на зимното потребление

12:52 | 25.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" спря доставките за Украйна, докато не постъпи ново плащане

Руският газов гигант „Газпром“ е прекратил доставките на природен газ за Украйна, докато не постъпи ново плащане, съобщи ТАСС. Припомняме, че заради натрупаните от „Нафтогаз“ дългове, Киев трябва да предплаща за доставките на газ. По данни на руското енергийно министерство парични преводи не са постъпвали от 1 ноември насам.

Още в началото на месеца Украйна съобщи, че е нагнетила 17 млрд. куб. метра природен газ в хранилищата си. Това количество беше определено като достатъчно за зимния сезон и на този етап Киев няма да купува газ от „Газпром“.

Заради липсата на заявки и от 10 часа руско време (9 часа българско време) е прекратено и подаването на природен газ за Украйна, съобщи ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

Оценката на неговата компания за наличните количества газ в хранилищата обаче се различава от украинската. Според руската страна те са недостатъчни и това може да създаде риск за транзита за Европа, а и за украинските потребители.

През септември Русия, Украйна и ЕС успяха да договорят доставките на 2 млрд. куб. метра газ за Украйна, за които ще бъдат платени 500 млн. долара. Още тогава от „Нафтогаз“ декларираха, че няма да платят сумата наведнъж, а на няколко по-малки транша.

Така на 12 октомври „Газпром“ започна да подава природен газ за Украйна, след като получи 243 млн. долара предплата.

От украинска страна бяха категорични, че отново ще купуват газ при „приемливи цени“. За четвъртото тримесечие цената на руския природен газ за Украйна е 230 долара за 1000 куб. метра.  От „Нафтогаз“ коментираха, че зимата може да бъде обезпечена и от Европа – чрез реверсивните връзки, изградени през миналото лято. 

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България., съобщиха от Министерството на енергетиката. Заявките на входна точка „Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания. 

Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки.

В случай на криза България има няколко варианта - обръщане на потока по съществуващата връзка с Гърция и газовото хранилище в Чирен. По данни на енергийното министерство в края на  октомври в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още