IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна увеличи вноса на газ от Европа близо 2 пъти през август

През този месец "Нафтогаз" е закупил над 1 млрд. куб. метра по реверсивните връзки

16:57 | 31.08.15 г.
Украйна увеличи вноса на газ от Европа близо 2 пъти през август

Вносът на природен газ от Европа расте 1,8 пъти до общо 1,032 млрд. куб. метра през август спрямо юли, съобщават от „Нафтогаз“, цитирани от руската информационна агенция ТАСС. Компанията внася суровината по реверсивни връзки с Полша, Унгария и Словакия.

По-голямата част от газа „Нафтогаз“ купува от Словакия.

От компанията напомнят, че през юли по европейските връзки компанията е получила 568,3 млн. куб. метра газ, а през юни – 790,2 млн. куб. метра.

Значителното увеличение може да се разглежда като показател на Киев за предстоящия зимен сезон, когато трябва да гарантира собственото си потребление и транзита към Европа. 

От началото на юли „Нафтогаз“ не купува природен газ от „Газпром“. Официално двете компании не можаха да се разберат за отстъпката в цената за третото тримесечие на годината. 

Руски анализатори обаче припомнят, че Киев трябва да предплаща за доставката на природен газ от „Газпром“ за текущия месец, а страната няма нужните средства. Не така стоят нещата с покупката на газ от европейските страни и Украйна може да забави плащанията си.

По тази причина и страната плаща с 20-30 долара по-скъпо за 1 000 куб. метра спрямо изчисленията на ръководителя на руския газов гигант Алексей Милер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още