IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Делът на унищожените гори в ЕС за периода 2001 – 2013 г.

България е сред страните с най-малко невъзстановени залесени площи в ЕС с едва 0,21%, като пред страната са само Ирландия и Унгария

13:59 | 01.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В масовото съзнание на българите битува представата, че горите в страната масово се изсичат и не се възстановяват. Съществува проблем с безконтролната сеч, която създава риск за почвите и поражда опасност за определени райони. Цялата картина изглежда малко по-различно, ако бъде погледната в перспектива – всъщност България е сред първите три страни в Европейския съюз по опазване на дървесните си ресурси, показва изследване на Global Forest Watch, цитирано от блога на доц. д-р Георги Костов, зам. министър на земеделието и храните.

Когато един проблем бива обсъждан от медиите и политиците, често се стига до популистки решения, които обаче имат съмнителни резултати. Пример за такова решение е мораториумът върху износа на необработен дървен материал. Информацията, която бе представена от експертите от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, че средните параметри на българските гори се подобряват, бяха обявени от един виден професор по математика за манипулирани.

Казаното не означава, че няма проблеми в управлението на българските гори. Но внушенията за всесилната „дървена мафия“, която се ръководи и покровителства някъде „отгоре“ не издържат, когато се погледне към страната от космоса. Платформата Global Forest Watch (GFW) е интерактивна система за онлайн мониторинг на горите в целия свят. Идеята на създателите ѝ е тя да бъде и система за предупреждение относно загубата на гори. Основното средство е предоставянето на информация, с която се дава възможност на хората навсякъде по света да управляват по-добре и да съхранят за по-дълго горските пейзажи. Global Forest Watch използва най-модерните технологии и най-точна информация за състоянието на горските масиви в целия свят, включително сигнали почти в реално време, показващи предполагаеми места на скорошната загуба на горско покритие.

GFW позволява направата на лесни и бързи анализи на загубата и възстановените гори за всеки регион или страна. Сателитните изображения на NASA, които са в основата на системата, отчитат възстановяване на гората, когато дърветата в същата достигнат поне 5 метра височина и имат подходяща за гора плътност. При анализ на горите на държавите от ЕС за периода 2001-2013 г. чрез GFW се констатира, че относителният дял на загуба на гори от площта у нас е най-малък 0,21%. (фигурата). Преди нас са държави, които до скоро нямаха и един декар гори (Ирландия) или имат само плантации от бързорастящи дървесни видове (Унгария).

Според проекта на НАСА България е загубила 8 000 хектара или 0,21% за последните 13 години, като данните са за периода 2001-2013 г. Според изследване на Европейския съюз обаче страната е загубила нетно около 30 хил. хектара гори, или 0,8% от горската територия на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
kranc_mk
преди 9 години
Ами съгласен съм със сателитните снимки. Да на места се сече, но на други се само залесява. Семейството ми има земя в Трявненския балкан и всички ниви и поляни се само залесиха за последните 5-10 години с фиданки по 6-10метра. Затова съм склонен да вярвам на сателитките, защото и аз съм виждал с очите си сечтта и залесяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
melon
преди 9 години
Странно - аз на графиката ли да вярвам или на очите си?! Често ходя по планините. Вярно е, че съм късоглед и нося очила, ама с тях виждам задоволително. Има разлика между 60 годишно дърво и 3 годишно дърво, нали. А и наводненията са на моето мнение, като гледам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още