IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е готова да приеме почти всички условия на кредиторите?

Според Financial Times премиерът Алексис Ципрас предлага съвсем леки корекции

12:31 | 01.07.15 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция е готова да приеме почти  всички условия на кредиторите?

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме почти всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.  FT разполага с документа. 

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

 

 

Писмото е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шпигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г., да започне през октомври, а не веднага. 

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ (социална добавка за бедните пенсионери) да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

Според Шпигел именно заради това ново предложение от Ципрас беше отложен и телеконферентният разговор на еврогрупата. Той трябваше да започне по обяд, но сутринта беше обявено, че началото му ще бъде в 18,30 часа българско време.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас.  

За този развой намекна вчера вечер и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, който заяви лаконично пред журналисти, че има изненадващ обрат, за "който вие не сте писали тези дни...".

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 4 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Mavi Goz, те не са виновни че са такива каквито са, не могат да се усетят защото толкова им е капацитета, пишат с главни букви, думкат тъпани и крещят като коне с капаци в посока накъдето медиите им завъртят главите. За съжаление процентът им ще се увеличава пропорционално на обедняването, оскотяването и гетонизирането на обществото ни. Станат ли достатъчно критична маса, чрез тях Ония (чийто интелект уважавам, но не и морал) стъпка по стъпка ще ни дозалеят с държавни заеми за да после прокарат поредната национализация.Какво друго му остава на комуто не му отърва освен да се сети за правилото If you cant beat them, join them (разбира се, до колкото може да се адаптира и му позволява морала за да е в хармония със себе си).До нови срещи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Аз обаче съм вече на години и моите плескавици си ги изядох. Преди няколко години преоткрих зехтина и маслините и ги предпочитам. Имам един клиент от Кавала, който произвежда перилни препарати, а родителите му живеят на Тасос и си произвеждат (както много гръцки семейства) домашен зехтин. Купувам си редовно от тях - за мен няма нищо по вкусно от топъл хляб, зехтин, маслини, домашно козе сирене и домат - пенсионерски пир! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Еййй, и тука ни откриха талибанчетата! Тъкмо се бяхме скрили да си полафим, темата затрупана вече, ама тия са като *** - навсякъде тършуват за русофили, ***, комунисти, онанисти... Ама като се бориш за хлебеца, требва старание.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 8 години
StraightForward, Смешното ще е ако си губя времето да комуникирам с теб (и профили като твоя, чрез които си избиваш комплексите пишейки с главни букви с надеждата поне така някой да ти обърне поне малко внимание).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 3 rate down comment 2
StraightForward
преди 8 години
Еха как само звучите... ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛСТВА НЯМАЛО В БИЗНЕСА ИЛИ ПОЛИТИКАТА.... ТОВА КОГА ГО РАЗБРАХТЕ, КАТО ВИ СЕ РАЗПАДНА ТОТАЛИТАРНАТА ЗАВЕСА.. ЩОТО ПРЕДИ ТОВА МОЖЕ И ТОВА ДА СТЕ СИ МИСЛИЛИ, ТО ТОГАВА ВСИЧКО Е БИЛО ЕДНА ГОЛЯМА УТОПИЯ. ЗАТОВА И ВКАРВАТЕ НЯКАКВИ СОЦИАЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ В ТЕМИ КАТО БИЗНЕС И ПОЛИТИКА... ВИЖ В ПОЛИТИКАТА ЯВНО ИМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛСТВО... НАЛИ СТЕ СИ ОЩЕ БРАТЯ С РУСНАЦИТЕ, ЩОТО БИЛИ СЛАВЯНИ И БЛИЗКИ ПО КАКВИ ЛИНИИ ОБАЧЕ... КОЙ ДА ТИ КАЖЕ?? СМЕШНО Е ТАКОВА МИСЛЕНЕ В 21 ВЕК..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 8 години
Ейййй това за Божинов сериозно ли? Няма късмет това момче. А така хубаво да се проваля. От бъдещият Руни до плескавица. Абе като се замисля, какво пък и има на плескавицата? Пак е по-добре от зехтин и маслини, не ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
btw, положението е доста напечено! И не е само Гърция! Янките трупат войски в Европа, Ердоган се кани да нахлува в Сирия, ИД се окопава в Европа, украйна се кани да остави Крим без ток за сезона, а Алисия и Божинов пак не са се събрали! Такива фойерверки могат да станат от една искра, че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"Мисля, че в неделя Ципрас си тръгва."Мдам... Сам, или с цяла Гърция - "Да" или "Не"... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 8 години
Групата подкрепи Меркел- чака неделя. ЕЦБ без промяна. Първи фонд в Гърция спрял да изплаща пенсии. Уж отворените банки за пенсионери- по буквите на името и до 120 евро на седмица. Юнкер- никакви разговори и обсъждания до неделя. Мисля, че в неделя Ципрас си тръгва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Финансовите министри не знам, но има интересно развитие в друг ъгъл - Оланд направи внезапен вираж и иска споразумение с Гърция веднага, преди референдума. При това с доста категоричен тон. Да видим как ще се разберат с Ангелинка... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още