IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли вероятност за реализация и на "Турски поток", и на "Южен поток"?

Руски експерт смята, че Брюксел се кани да одобри и двата газопровода, за да не скара България и Гърция

13:19 | 26.06.15 г. 8
Има ли вероятност за реализация и на "Турски поток", и на "Южен поток"?

Преди седмица Гърция и Русия подписаха меморандум за сътрудничество за строителството на „Турски поток“. Възможно е обаче това да доведе до спорове между членовете на ЕС, посочва в коментар по казуса експертът Николай Подлевских пред РИА „Новости“.

Анализаторът посочва за причина за напрежението българската позиция по „Южен поток“. Външният ни министър Данаил Митов вече заяви, че България е спряла проекта по искане на Брюксел и настоява да има равни критерии за всички.

„Когато става въпрос за солидарност, трябва да говорим на един език. Как мога да обясня на българските граждани, че „Южен поток“ е невъзможен, а „Турски поток“ за Гърция става възможен“, казва Митов, цитиран от руската медия.

Николай Подлевских обаче посочва, че сега ситуацията е променена, а и условията за реализацията на двата проекта са различни. Освен това преговорите за дълговете на Атина могат да отворят вратата на „Турски поток“ на гръцка територия, смята още анализаторът.

В същото време Брюксел не може да не се съобрази и с позицията на България.

Полдевских припомня, че първоначално България е подписала самостоятелно документи с „Газпром“ за реализацията на „Южен поток“. След това „под давлението“ на Брюксел обаче е спряла проекта. Преди седмица Атина и Москва подписаха меморандум, а Брюксел все още няма позиция по този въпрос.

Припомняме, че от Европейската комисия заявиха в деня на подписването на документа, че всички проекти на територията на ЕС, включително и „Турски поток“, трябва да отговарят на европейското законодателство. В случая с този газопровод той трябва да изпълнява изискванията в три области – енергетика, вътрешен пазар и конкуренция.

Руският експерт обаче не изключва сега Еврокомисията да вземе решение и да даде „зелена светлина“ и на двата проекта - „Турски поток“ и „Южен поток“. Тогава Русия ще може да изпълни своите ангажименти към Турция и да построи първата тръба, отклоняваща се към турския бряг и останалите три тръби – по старото трасе към Варна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Плевнелиев Борисов Симеонов Кунева Местан Първанов всички на съд заради загубата енергиният проект Южен Поток ! Всички тези *** трябва да бъдат съдени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Според мен и двата газопровода са невъзможни,защото американецот не дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Алехсей Милер пред. на управ.съвет на "Газпром" - ''"Северен поток-2" ще бъде пуснат в експлоатация до края на 2019 г."''Турски поток'' сигурно ще стане но чак два потока е множко защото според руската академия на науките при сегашният износ и консумация на нефт и газ Русия има запаси за 25-30год - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231ПРОСТО Е НО ИСКА ЧЕТЕНЕ И МИСЛЕНЕ Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Полдевских припомня, че първоначално България е подписала самостоятелно документи с Газпром за реализацията на Южен поток. След това под давлението на Брюксел обаче е спряла проекта. Проекта го спря Макейн, а не някаква Еврокомисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
dakl
преди 8 години
Едва ли даже и при такова развитие на нещата Русия ще има доверие в българския управленски " елит" , както няма такова и към украинския. На върти опашките , както в жеивота , така и в политиката, никой няма доверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
И съвсем между другото - нали щяха да удавят Европа с азерския газ по ТАНАП-***-ТАРАП-КЕБАП, който ще минава задължително през Гърция? За какво им е на гърците още един газопровод? Не могат ли в Брюксел просто да кажат - един за Гърция, един за България? Или то е все това - и единият, и другият няма да станат, щото на европейска територия ще трябва да ги строят не руснаците, а Орел, Рак и Щука... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
*** тъпнята е тази статия! Внимавайте бре, редакторите! Не пускайте всяка журналистическа уригня тук, че е срамота! Тоз руски експерт не знам на колко водки е бил, като е споделил гениалните си видения, ама вие нали сте уж затова редактори:"Руският експерт обаче не изключва сега Еврокомисията да вземе решение и да даде зелена светлина и на двата проекта - Турски поток и Южен поток. Тогава Русия ще може да изпълни своите ангажименти към Турция и да построи първата тръба, отклоняваща се към турския бряг и останалите три тръби по старото трасе към Варна. "Аз съм дърт и *** ***, според тукашните капитал-либерал-***-лизатори, но нещо не ми излиза бакалската сметка - ако три тръби завият към Варна по Южен поток и една продължи към Турция, демек - Турски поток, то откъде и колко газ ще отиде в Гърция, за да са доволни и гърците с техното парче от баницата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още