IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Гърция не може да се спаси само с данъчна реформа

Възстановяването на гръцката икономика изисква не само реформи в Атина, но и отстъпки от европейските кредитори

20:23 | 24.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис и Лагард остават на далечни позиции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис и Лагард остават на далечни позиции. Снимка: Ройтерс

Гърция трябва да представи сериозни планове за реформи и те не може да се основават единствено на обещания за повече събирания от данъци, заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в интервю за френското икономическо списание Challenges.

По думите й не е финансово издържано 16 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция да отива за пенсии и над 75 процента от първичните държавни разходи - за пенсии, заплати и социални плащания. Тя обаче повтори, че не става въпрос да се пипат малките пенсии, те трябва да бъдат защитени.  



Според нея възстановяването на гръцката икономика изисква не само реформи в Атина, но и отстъпки от европейските кредитори, за да стане устойчив гръцкият дълг.

Лагард поясни, че не иска Гърция да напуска еврозоната и не вярва в експлозия на еврозоната. Но тя настоява, че гърците "не може да изграждат програмата си само на обещания, че ще съберат повече приходи от данъци, както чуваме от тях през последните 5 години с много малко реални резултати".

Същевременно Лагард отхвърли представата за един "нехуманен" МВФ и  обвиненията в "престъпна отговорност", отправени от гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тя подчерта, че след като фондът е решил толкова кризи по цял свят от 70 години, то е защото се опира на правила. "Без правила властва законът на по-силния", изтъкна ръководителят на МВФ.

Според Кристин Лагард не може да има разпад на еврозоната. "Не искам Grexit", подчерта тя.  Ако Гърция иска нашата помощ, ще я окажем, увери бившата френска министърка на финансите, изразявайки съжаление, че  еврозоната не е успяла по-бързо да създаде защитен механизъм, който би позволил по-рано да се преструктурира гръцкият дълг.

Новините за Гърция може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Извинявам се за късното включване, ама тез двамата на снимката не ви ли приличат на Angry Birds?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
"не е финансово издържано 16 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция да отива за пенсии и над 75 процента от първичните държавни разходи - за пенсии, заплати и социални плащания."Малко е множко, сякаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Трябва да се каже цялата истина - корена на проблемаВъпроса е защо ЕЦБ не купува ДЦК както ФЕД в САЩ ,и отделна тема е защо ЕЦБ и ФЕД са частнитоест най-важният въпрос е защо държавата не взима пари от държ.монетарна банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmА за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВПОтделно разделяне на търговското и инвестиционно банкиране както 1933год. и т.н.обяснил съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Справянето с финансовата катастрофа не е просто защото пирамидите са много тоест пенсионните фондове държат много акции на фирми и ДЦК ,и т.н. СТРАШНО Е но може да се оправи ако се синхронизират нещата на ниво Г-20 ,ООН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Лошите правила са по-добри от хаоса но трябва да се преосмисли ''системата'' защото .... г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Rex Weyler, Greenpeace International - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още