IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония изпадна в правителствена криза

Парламентът се саморазпусна, а водещата опозиция няма да участва в новите избори

10:17 | 07.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Македония изпадна в правителствена криза

Парламентът на Македония се саморазпусна в полунощ съгласно решение, взето на 23 февруари с цел провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни, съобщи македонската агенция MIA.

Председателят на парламента Трайко Веляноски обяви, че с това приключва мандатът на сегашния парламентарен състав. 

През последните два дни парламентът гласува много важни закони, включително Изборния кодекс, изискван от Европейския съюз, новия състав на Държавната избирателна комисия, създаването на Специална прокуратура за големи престъпления и др. 



Представителите на опозиционната СДСМ не присъстваха на заседанието, а лидерът на партията Зоран Заев обяви на пресконференция след разпускането на парламента, че партията му няма да участва на изборите на 5 юни.

„Без свободни избори няма свобода. От месеци се борим за свободни избори и принципа „един човек - един глас“. Споразумението за изход от политическата криза в страната беше за това. Никола Груевски го скъса. Няма медийна реформа, продължава да се оказва политически натиск, избирателните списъци не са изчистени. В името на гражданите, СДСМ няма да участва в тези фалшиви избори", заяви Заев.

Припомняме, че в средата на януари премиерът Никола Груевски подаде оставка, за да изпълни тази задължителна точка от междупартийното споразумение, подписано на 15 юли 2015 г. Съгласно споразумението и.д. премиер, който оглави временното правителство, бе дотогавашният генерален секретар на управляващата ВМРО - ДПМНЕ Емил Димитриев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още