IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националистите в Турция искат междинно правителство без Ердоган

Преговорите за сформиране на широка коалиция между партията на Ердоган и основната опозиция се провалиха в четвъртък

09:43 | 15.08.15 г.
Националистите в Турция искат междинно правителство без Ердоган

Националистическата опозиция в Турция няма да промени решението си и да подкрепи правителство на малцинството. Това още повече ще затрудни президента Реджеп Тайип Ердоган, който цели провеждането на предсрочни избори и временно правителство под контрола на неговата Партията на справедливостта и развитието, съобщава FT.

Изданието припомня, че преговорите за сформиране на широка коалиция между партията на Ердоган и основната опозиция се провалиха в четвъртък. Провеждането на нови избори в югоизточната ни съседка през есента е вече почти неизбежно, но Партията на справедливостта и развитието реши да се обърне и към националистите в търсене на подкрепа.

Партията не успя да задържи парламентарното си мнозинство след изборите на 7 юни и е невъзможно да управлява сама за първи път от 2002 г., когато дойде на власт. На фона на засилващата се политическа несигурност Турция се опитва да овладее и проблемите със сигурността заради конфликта с кюрдските бунтовници и “Ислямска държава” в съседна Сирия.

Премиерът Ахмет Давутоглу в четвъртък призова парламента да свика нов вот възможно най-скоро, като очевидно се надява на позволение правителството му да продължи да управлява дотогава. Националистите обаче са категорични, че това би било правителство на малцинството, което те не подкрепят. Лидерът на партията Девлет Бахчели потвърди позицията в изявление късно снощи.

Давутоглу има срок до 23 август да посредничи за постигането на евентуално споразумение. Ако не се стигне до договорка, Ердоган ще трябва да назначи междинно правителство до провеждането на избори, което не е под контрола на партията му.

Той обаче не иска да се стига до там, защото това би означавало да сподели властта. Според анализатори това е най-слабо желаният от него сценарий.

Сформирането на междинно правителство също така ще означава, че постове ще получи и прокюрдската партия, която влезе в парламента. В партията на Ердоган залагаха, че националистите ще направят всичко възможно, за да го избегнат.

Политическата несигурност в Турция оказа сериозен натиск върху националната валута. Турската лира достигна ново рекордно дъно срещу долара и еврото, заради което последва намеса на централната банка.

Турската лира през тази година се нареди сред една от най-лошо представящите се валути на развиващи се икономики. Според анализатори може да се очакват и още по-големи загуби заради политическата криза.

Давутоглу обеща да се срещне с Бахчели в понеделник. Вероятността да се постигне споразумение е малка. Националистите всъщност настояват за пълен отказ от мирния процес с кюрдите и ограничаване влиянието на Ердоган в ежедневната политика.

Надеждите на Ердоган са в нов вот, с който той да си върне мнозинството. Това ще му позволи да промени конституцията на Турция и да създаде президентска система, подобна на тези във Франция и САЩ.

Резултатите от скорошни проучвания на общественото мнение показват, че това не е невъзможно, макар че ще е трудно. Заради атаките срещу кюрдите обаче спечелването на религиозно консервативните националисти ще бъде от ключово значение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още