IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша планира бюджетен дефицит от 2,9% през 2017 г.

Недостигът остава под европейския лимит от 3 на сто, но би бил повече от планираните за 2016 г. 2,6%

16:50 | 22.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полша планира бюджетен дефицит от 2,9% през 2017 г.

Полша възнамерява да запази бюджетния си дефицит през 2017 г. под лимита, наложен от Европейския съюз, от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) въпреки информацията, че правителството ревизира надолу прогнозата си за икономическия растеж, пише Bloomberg.

Недостигът се планира да бъде 2,9% от БВП, обяви Министерството на финансите в Twitter. Това е повече спрямо очакваните 2,6 на сто през тази година.

Според прогнозите, оповестени от вестник Puls Biznesu, икономическият растеж догодина се очаква да бъде 3,6%, а през тази – 3,4 на сто. Данните са ревизирани надолу в сравнение с първоначалните планове за поне 3,8% през тази година.

Въпреки че полското правителство, което е на власт от девет месеца, трябва да ускори икономическия растеж, за да финансира разходите, и планира да намали пенсионната възраст догодина, то изпитва трудности, след като наложи нови данъци за банките и търговците.

Полският вестник Puls Biznesu, който публикува прогнозата на Министерството на финансите и която все още не е потвърдена, предвижда замразяване на бюджетните разходи в сравнение с размера на БВП, което може да бъде трудно, имайки предвид плановете за разходите.

Иначе прекрачването на прага за бюджетния дефицит може да застраши потока от средства в размер на 82,5 млрд. евро от европейските фондове, предвидени за Полша до 2020 г.

Според изданието приходите в бюджета ще нараснат с близо 10 млрд. злоти до близо 324 млрд. злоти (85 млрд. долара), докато ръстът на приходите от ДДС би бил от 11 на сто до 143 млрд. злоти заради по-добрата събираемост, която е приоритет пред финансовия министър Павел Заламача.

Ревизираните данни за БВП все пак допускат, че икономиката ще ускори растежа си през втората половина на 2016 г. и през 2017 г. след ръста от близо 3% през първата половина на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още