IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Няма съществени нови предложения от Атина

Едва ли в понеделник ще има конкретни решения, коментират редица финансови министри от страните от еврозоната

15:32 | 22.06.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Шойбле: Няма съществени нови предложения от Атина

Германският финансов министър Волфганг Шобле не вижда предпоставки за пробив в преговорите за решаването на гръцката дългова криза.

С едно изречение Шойбле успя да унищожи оптимизма за напредъка на преговорите, който прозираше от досегашните коментари на Европейската комисия.

„Ние досега не сме получили никакви нови, съществени предложения", каза Шойбле пред журналисти, цитиран от DPA. Затова и финансовите министри не можели да "осигурят адекватна подготовка" за вечерната среща на държавните и правителствените ръководители на еврозоната. „При тези условия срещата на върха на еврозоната днес в Брюксел "ще даде относително малък принос", заяви германският министър на финансите.

Днес ще има възможност да се направи "първоначална оценка", това е "добра основа" за други разговори, увери от своя страна ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум при пристигането си за срещата на министрите на финансите от еврозоната в Брюксел, която ще се състои преди срещата на лидерите от валутния съюз. 

Ирландският колега на Шойбле Майкъл Нунан заяви, че се надява, че този четвъртък ще се наложи свикване на нова среща на Еврогрупата. 

„Еврогрупата ще се събере отново тази седмица, тъй като едва ли ще успее да подготви решение за Гърция за срещата на върха на еврозоната“, каза от своя страна министърът на финансите на Австрия Ханс Йорг Шелинг, цитиран от Ройтерс. "Не мисля, че днес ще успеем да приемем окончателно решение, тъй като в документа (получен от Атина тази нощ - бел. р.) няма нови предложения, а само някои уточнения по цифрите", изтъкна австрийският министър.

По-скоро ще се състои още една среща на Еврогрупата тази седмица и след това, на срещата на върха в четвъртък, е възможно да стигнем до решение, допълни той.

Финландският финансов министър Александер Стуб посочи при пристигането си в Брюксел, че шансовете за споразумение с Гърция днес са малки. Той ще участва в днешното заседание на Еврогрупата, което ще бъде последвано от срещата на върха на еврозоната.

Всеобхватно споразумение с Гърция, което й позволява да остане в еврозоната и да поеме дълговете си, трябва да бъде намерено или на срещата на върха на еврозоната днес, или през следващите дни, заяви френският 
президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

Ако постигнем споразумение довечера, ще бъде по-добре, но ако нямаме, довечера ще трябва да поставим основите, така че да бъде постигнато споразумение през следващите дни, посочи Оланд пред репортери в Париж, преди да отпътува за срещата в Брюксел.

Добро споразумение е споразумението, което решава гръцките бюджетни проблеми, но също така осигурява на Гърция необходимото финансиране и открива дискусия за гръцкия дълг през следващите  месеци, допълни той.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че лидерите на еврозоната едва ли ще могат да вземат официално решение по-късно днес за това дали да осигурят помощ на Гърция, но според нея все още има време тази седмица за постигане на окончателно споразумение. „Все още има много дни през седмицата, през които може да бъде взето решение“, посочи тя пред журналисти в Магдебург.

Тя поясни, че без споразумение между Гърция и т. нар. институции - Европейската централна банка, ЕК и Международния валутен фонд - днешната среща на върха не би могла да бъде нещо повече от дискусионен форум.

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 8 години
Пиеш ли си хапчетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 8 години
крас, според мен каквото и да става, ЕЦБ-то ще застане зад всички банкноти. Все пак на тях пише ЕЦБ, не гръцката банка. Иначе твоя вариянт е пулна лудница. А сметките в банките, вече захранени с "гръцки" банкноти какво ги правим, сторнираме ли ги :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 8 години
крас, според мен каквото и да става, ЕЦБ-то ще застане зад всички банкноти. Все пак на тях пише ЕЦБ, не гръцката банка. Иначе твоя вариянт е пулна лудница. А сметките в банките, вече захранени с "гръцки" банкноти какво ги правим, сторнираме ли ги :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
крас
преди 8 години
НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА, ЧЕ КРЕДИТОРИТЕ ИМ ЩЕ ГО ДУХАТЗа разлика от корпоративната, при държавния банкрут не съществува правен механизъм, който да вкара една банкрутирала държава в процедура по несъстоятелност.Не съществува и международен съд, който да налага подобни процедури спрямо държави.Според международното право - държавата се ползва със суверенитет за разлика от субектите на частното право.ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ Е ПУСНАЛА ПЕЧАТНИЦАТА НА ДРАХМИТЕ И Е ОСТАВИЛА НА КРЕДИТОРИТЕ СИ НАПЕЧАТАНИТЕ ОТ ТЯХНАТА ЦЕНТРАЛНА БАНАКА ЕВРА КОИТО В ЕДИН МОМЕНТ СЕ ОКАЗВАТ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ!!Който държи еврокупюри с номер на банкнотата започващ с буквичката "Y" гори!!Еврокупюри с номер на банкнотата започващ с буквичката "Х" са на БУНДЕСБАНК!!ЗАПОЧВА ИСТИНСКА ДРАМА, СВЪРЗАНА С ЛЕГИТИМНОСТА НА ЕВРОТО!ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКЪВ КАРАБАТАК ЩЕ Е С ТОВА - гръцко, немско , испански , френски , италианско ЕВРО и как ще чистим едни евробанкноти, търсейки подобни но НАПЕЧАТАНИ ОТ БУНДЕСБАНК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
"... Четири часа преди събирането на 19-те президенти и премиери сигналите са противоречиви, като оптимистичният вариант е все пак заседание да има, защото никой така и не е очаквал днес за има пробив.Причината за тази ситуация е груба и опасна грешка на правителството на Алексис Ципрас в най-драматичния момент на партньорите е бил изпратен грешен документ с най-новите предложения на гърците. Това е било установено няколко часа по-късно и веднага е било коригирано, но реакцията на източници от срещата на финансовите министри от еврозоната говорят за силно негативна реакция и твърдения, че днес просто няма как да се постигне някакво споразумение..".http://***.dnevnik.bg/sviat/2015/06/22/2558174_otnovo_niama_sdelka_za_gurciia_zaradi_greshka_na_atina/Това значи, че гърците са изпратили някакъв работен документ, в който се пояснява кое предложение на гърция как точно "изработва"/ излъгва еврозоната и "защитава" гърците:) Получило се е" Хитрата гръцка сврака с двата крака":):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
IMRO
преди 8 години
В Дневник пишеше и, че гърците пратили грешен документ. Смях в залата. Сириза ще загроби гръцкия народ и гръцката държава.Но така е - обикновено когато някой е избран, заради това как крещи по площадите, това е и единственото нещо, което той може - да крещи по площадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
toto
преди 8 години
Играта свърши време е да се плаща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още